Fotbal international

Joachim Low renunță la naţionala Germaniei după Euro. Bornele unei cariere impresionante

09.03.2021 | 15:41
Joachim Low renunta la nationala Germaniei dupa Euro Bornele unei cariere impresionante
ADVERTISEMENT

Joachim Low (61 de ani), selecţionerul Germaniei, şi-a anunţat retragerea după Euro 2021. Va pune capăt unei cariere de 17 ani la naţionala Mannshaftului, dintre care ultimii 15 ca principal.

Low va conduce Germania împotriva României, pe 28 martie, la Bucureşti, în etapa a doua a preliminariilor CM 2022, de la ora 21:45. Nu va fi pe bancă şi la returul din 8 octombrie. Principalul favorit pentru înlocuirea lui este Hansi Flick, omul care a câştigat totul în sezonul precedent cu Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT

Joachim Low se retrage de la naţionala Germaniei. A început în 2004

Joachim Low este, la momentul actual, cel mai longeviv selecţioner din lume, record pe care îl deţine din martie 2020, după demiterea lui Oscar Tabarez de la cârma Uruguayului. Neamţul a devenit principal pe 12 iulie 2016, la trei luni după numirea omologului său sud-american.

Aventura lui Low pe banca nemţilor a început, însă, mai devreme, pe 1 august 2004, când a fost cooptat de Jurgen Klinsmann, pe atunci selecţioner, în staff-ul său, ca secund. După aproape doi ani în umbra fostului mare atacant, terminaţi cu o semifinală de Campionat Mondial 2006 (Italia s-a impus cu 2-0 prin golurile lui Grosso 119 şi Del Piero 120+1) şi un loc 3 (3-1 cu Portugalia în finala mică), chiar pe teren propriu, Low a devenit principal.

ADVERTISEMENT

Coşmarul Spania la Euro 2008 și CM 2010

Primul turneu final pentru Joachim Low ca selecţioner a fost Euro 2008. Nemţii au reuşit să se califice în finala de la Viena, dar golul lui Fernando Torres (minutul 33) le-a oprit drumul spre trofeu. S-a terminat 1-0 pentru Spania, care câştiga primul dintre cele 3 turnee finale consecutive.

Pentru Low, a urmat Mondialul sud-african din 2010. După o semifinală ca secund, a venit şi cea de-a doua, ca principal. Cea care a i-a interzis prezenţa Germaniei în finală a fost, din nou, Spania. Scorul final a fost acelaşi, 1-0 pentru iberici, stabilit prin golul lui Puyol (minutul 73), din pasa lui Xavi, cel care îl servise şi pe Torres cu doi ani mai devreme. Spania avea să ridice trofeul, după o finală cu Olanda.

ADVERTISEMENT

După o campanie de calificare perfectă, 10 victorii din 10 posibile, golaveraj 34-7, într-o grupă cu Turcia, Belgia, Austria, Azerbaidjan şi Kazahstan, Germania încerca din nou să cucerească un trofeu internaţional, la Euro 2012. Sub comanda lui Joachim Low, şi-a câştigat grupa cu maximum de puncte (1-0 cu Portugalia, 2-1 cu Olanda şi 2-1 cu Danemarca), apoi trecea de Grecia (4-2) şi întâlnea Italia în semifinale. Balotelli a făcut dubla înainte de pauză, Ozil a marcat din penalty în 90+1 şi totul se termina.

Umilinţa Braziliei pe teren propriu

Cupa Mondială din 2014 avea să aducă, în sfârşit primul trofeu pentru Germania lui Joachim Low. Calificările au decrurs bine, 28 de puncte din 30, golaveraj 36-10, într-o grupă cu Suedia, Austria, Irlanda, Kazahstan şi Insulele Feroe. Dar, în grupele de la CM 2014, au apărut şi ceva probleme.

ADVERTISEMENT

După o victorie clară, 4-0, cu Portugalia în primul joc, Germania nu a reuşit să treacă de Ghana (2-2) şi a învins la limită SUA (1-0). Emoţii au fost şi cu Algeria, în prima partidă eliminatorie: 0-0 după 90 de minute şi 2-1 după reprizele suplimentare. A urmat un 1-0 Franţa în sferturi, pentru o semifinală cu Brazilia, ţara-gazdă.

Ce s-a întâmplat cu Brazilia a intrat direct în cărţile de istorie ale fotbalului. Elevii lui Joachim Low au condus cu 5-0 la pauză, au făcut 7-0 înainte de minutul 70, după care au mai redus motoarele. În minutul 90, Oscar aducea golul de onoare a unei Brazilii umilită în faţa propriilor suporteri.

Supărarea brazilienilor a mai trecut puţin când Germania a reuşit să câştige şi finala împotriva marii rivale a sud-americanilor, Argentina lui Messi. După 0-0 în 90 de minute, Mario Gotze a înscris, în minutul 113, golul care a adus trofeul Germaniei. Al patrulea din istorie.

O nouă semifinală, al doilea trofeu

La Euro 2016, Germania a ajuns după ce şi-a câştigat grupa preliminară. Dar, spre deosebire de anii anteriori, nu a mai avut un parcurs la fel de bun. A pierdut de două ori, iar Polonia a avut un atac superior. La turneul final, nemţii nu au luat gol în grupe (2-0 cu Ucraina, 0-0 cu Polonia şi 1-0 cu Irlanda de Nord), au trecut şi de Slovacia (3-0), s-au răzbunat pe Italia (2-1 la lovituri de departajare, după 1-1 la finalul jocului), dar au pierdut cu Franţa (0-2) în semifinale.

Al doilea trofeu ca selecţioner pentru Joachim Low a venit în 2017. La Cupa Confederaţiilor, cu un lot din care au lipsit mulţi titulari de drept, Germania s-a impus cu 1-0 într-o finală cu Chile.

De la dezastrul din Rusia la umilinţa cu Spania

După o nouă campanie de preliminarii perfectă, cu 10 din 10 victorii, şi cu trofeul de la Cupa Confederaţiilor în palmares, Germania privea încrezătoare spre Cupa Mondială 2018 din Rusia.

Dar totul s-a năruit din grupe. 0-1 cu Mexic în primul meci, 2-1 cu Suedia şi 0-2 contra Coreei de Sud au însemnat ultimul loc în Grupa F pentru Joachim Low şi elevii săi. Un parcurs dezastruos, cauzat de o serie de greşeli. „A fost aproape aroganţă“, spunea Low după turneul final.

A renunţat la veteranii Muller, Boateng şi Hummels şi a pornit în prima ediţie de Liga Naţiunilor. Din nou, slab şi mult sub aşteptări. Ultimul loc într-o grupă cu Olanda şi Franţa, fără victorie în 4 meciuri, doar două remize, ambele acasă.

În calificările pentru Euro 2020, elevii lui Low nu au avut probleme: şapte victorii, o singură înfrângere (2-4 cu Olanda acasă) şi primul loc în grupă. În a doua ediţie de Liga Naţiunilor, însă, lucrurile nu au mers la fel de bine. După cinci partide fără eşec (două succese, trei remize), Germania mergea la Sevilla, pentru duelul decisiv pentru locul 1 şi calificare în play-off. Nemţilor le era suficient un egal, Spania avea nevoie de victorie. Şi a obţinut-o: 6-0, umilinţă totală pentru Germania lui Low. „O zi neagră“, a declarat germanul. A fost ultimul meci înainte de preliminariile pentru CM 2022, în care Germania e în grupă cu România.

Un jucător mediocru, un antrenor precoce

Ca jucător, Joachim Low nu a excelat. Are doar 52 de meciuri în Bundesliga, în care a marcat de 7 ori, pentru Stuttgart, Frankfurt şi Karlsruhe. Cea mai mare parte a carierei şi-a petrecut-o în divizia secundă, la Freiburg.

De antrenorat s-a apucat înainte să se lase de jucat. Era fotbalistul lui FC Winterthur (Elveţia), când a devenit antrenor de juniori în club, în 1994. Iar un an mai târziu, în 1995, era co-principal la Stuttgart, în Bundesliga, rămânând singur pe bancă în sezonul următor. Cu Stuttgart a luat şi primul trofeu, Cupa Germaniei în 1997. Dar nu a rămas la şvabi. A preluat-o pe Fenerbahce, alături de care a terminat pe 3. A plecat la finalul sezonului.

A revenit în Germania, la Karlsruhe, apoi din nou în Turcia, la Adanaspor, după care a început aventura austriacă. Mai întâi la FC Tirol, cu care a cucerit titlul în 2002, ulterior la Austria Viena. După 31 de jocuri, în momentul în care echipa era pe primul loc, în martie 2004, a fost demis. Austria Viena avea să termine campionatul pe locul secund. Din august 2004, a început ca secund la naţionala Germaniei.

  • 4 trofee are Jochim Low ca antrenor: Cupa Germaniei (Stuttgart, 1997), campionatul Austriei (FC Tirol, 2002), Cupa Mondială (Germania, 2014) şi Cupa Confederaţiilor (Germania, 2017).
  • 188 de meciuri ca selecţioner al Germaniei are Joachim Low, record absolut. Pe locul secund se află Sepp Herberger (167), urmat de Helmut Schon (139), Berti Vogs (102) şi Otto Nerz (70).
ADVERTISEMENT