News

Asalt al Israelului pentru eliberarea ostaticilor. Hamas a respins atacul, unul dintre captivi a murit în schimbul de focuri

Un soldat israelian răpit de Hamas a fost ucis în captivitate, în timpul unei tentative a forţelor speciale de a-l elibera.
08.12.2023 | 14:49
Asalt al Israelului pentru eliberarea ostaticilor Hamas a respins atacul unul dintre captivi a murit in schimbul de focuri
Hamas a respins încercarea israeliană de a elibera ostaticii Foto: pnn.ps
ADVERTISEMENT

Armata israeliană a continuat să bombardeze Fâșia Gaza și a atacat aproximativ 450 de ținte din uscat, mare și aer. Soldaţii IDF au distrus tuneluri, arme și infrastructură teroristă.

Sahar Baruch avea 24 de ani şi fusese răpit pe 7 octombrie

În orașul Khan Yunis, considerat un bastion al Hamas aflat sub comanda lui Yahya al-Sinwar, militanții au fost loviți de atacuri aeriene de mare precizie, care au durat două ore, a transmis IDF. “Este o chestiune de timp până să-l găsim pe al-Sinwara”, declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu miercuri seară, în timp ce soldații înconjurau casa liderului terorist.

ADVERTISEMENT

Al-Sinwar și alți lideri Hamas sunt suspectați că se ascund într-o rețea de tuneluri sub Fâşia Gaza, unde se crede că Hamas ține majoritatea celor 138 de ostatici. Al-Sinwar şi  Mohamed Deif sunt consideraţi organizatorii masacrului din 7 octombrie, când aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și 240 au fost răpiți și duși în Gaza.

Vineri, aripa armată a Hamas a anunțat că încercarea forțelor speciale israeliene de a elibera ostaticii din Fâșia Gaza a fost respinsă, iar în timpul asaltului soldatul israelian aflat în captivitate, Sahar Baruch (24 de ani), a fost ucis. Armata israeliană, care a eliberat un soldat capturat în Gaza la sfârșitul lunii octombrie și conduce o ofensivă care are ca scop recuperarea celor 138 de ostatici rămași, nu a comentat acuzațiile Hamas.

ADVERTISEMENT

Un comunicat remis de Brigăzile Al Qassam, aripa militară a Hamas, arată că luptătorii săi au descoperit o unitate a forțelor speciale israeliene încercând o acţiunea de salvare a ostaticilor și au atacat-o, ucigând și rănind mai mulți soldați.

“Astăzi, în zorii zilei, mujahedinii Brigăziilor martirului Izz al-Din al-Qassam au dejucat o încercare sionistă de a ajunge la unul dintre prizonieri. Avioanele de război (israeliene) au intervenit și au bombardat zona, pentru a le acoperi apoi retragerea”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Între timp, imagini din Gaza care au circulat joi pe reţelele de socializare au arătat arestarea de către armata israeliană a unor bărbaţi palestinieni care au fost obligaţi să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, după care au fost legaţi la ochi şi urcaţi în remorca unui vehicul militar.

Cel puţin unii dintre bărbaţi sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante, potrivit unei conversaţii avute de CNN cu una dintre rudele lor şi a unei declaraţii pe care unul dintre angajatorii lor a făcut-o la reţea locală de ştiri.

ADVERTISEMENT

Forţele de Apărare Israelului nu au răspuns solicitării CNN de a comenta imaginile, dar mass-media israeliană, fără a cita vreo sursă, a descris imaginile ca pe o predare a membrilor Hamas.

ADVERTISEMENT