News

Judecătorii au dezvăluit ce avere uriașă are Bercea Mondial. Interlopul a fost eliberat recent din închisoare

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, a fost condamnat pentru tentativă de omor în 2020. El a fost eliberat condiționat în martie 2022, dar are în prezent probeme cu Fiscul, care i-a pus averea sub sechestru.
25.04.2022 | 12:29
Judecatorii au dezvaluit ce avere uriasa are Bercea Mondial Interlopul a fost eliberat recent din inchisoare
Bercea Mondial deține în continuare o avere consistentă, potrivit judecătorilor care l-au eliberat condiționat
ADVERTISEMENT

Interlopul Bercea Mondial a fost condamnat, în octombrie 2020, la o pedeapsă cu închisoarea de 13 ani și 272 de zile, pentru tentativă de omor asupra lui Valeriu Matei, fost viceprimar al Slatinei. În același dosar, fiul său, Laurențiu Anghel, a fost condamnat la 9 ani și 6 luni de închisoare. Bercea Mondial a fost eliberat condiționat pe 10 martie 2022, dar are probleme în justiție legate de averea sa uriașă, pe care nu o poate justifica.

Bercea Mondial a înjunghiat un viceprimar

Fapta pentru care a fost condamnat Bercea Mondial s-a petrecut în 2009, când, după o discuție ce a degenerat, interlopul l-a înjunghiat pe Valeriu Matei. „La data de 22 ianuarie 2009, pe raza municipiului Slatina, pe fondul unui conflict spontan, generat de neînţelegeri asupra unui teren, inculpatul Anghel Sandu a lovit cu un cuţit şi cu corpuri dure o persoană, ce vânduse anterior terenul respectiv unui terţ”, a comunicat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2018, la momentul trimiterii în judecată.

ADVERTISEMENT

„În acelaşi context, persoana vătămată menţionată anterior, precum şi o alta, ce o însoţea, au fost lovite de inculpatul Anghel Laurenţiu (fiul inculpatului Anghel Sandu) cu un autoturism la volanul căruia se afla, rulând cu mare viteză şi urmărind victimele. În urma altercaţiei, ambele persoane au suferit leziuni traumatice care le-au pus viaţa în pericol”, au mai explicat procurorii.

Bercea Mondial a fost eliberat pe 10 martie 2022, după ce a petrecut un an și 5 luni în închisoare. Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au admis cererea de eliberare condiționată a interlopului, menționând că acesta poate părăsi penitenciarul dacă nu este arestat în altă cauză. Bercea Mondial nu este condamnat în altă speță, dar are calitatea de inculpat într-un alt dosar, prin care statul român, reprezentat de ANAF, menține sechestrul pe averea sa.

ADVERTISEMENT

Cercetările asupra averii lui Bercea Mondial au demarat încă din iunie 2014, atunci cînd inspectorii ANAF au început să verifice dacă firmele acestuia au plătit statului taxele și impozitele aferente. Totul se petrecea în contextul în care Mircea Băsescu, fratele președintelui de atunci al României, Traian Băsescu, era cercetat pentru luare de mită  de la Bercea Mondial, în valoare de câteva sute de mii de euro, pentru a fi eliberat din închisoare, unde se afla în urma condamnării primite într-un alt dosar.

Bercea Mondial deține 5 case și 5 terenuri

La vremea respectivă, presa estima că Bercea Mondial are o avere de câteva sute de milioane de lei, din afaceri cu fier vechi, dar și din afaceri ilegale. De altfel, pe numele lui Bercea Mondial existau nu mai puțin de 120 de pângeri penale pentru evaziune fiscală. Pe numele interlopului nu s-au descoperit decât două firme, înființate în 2008, respectiv în 2010, care nu își plătiseră dările la stat.

ADVERTISEMENT

De aici s-au ramificat mai multe dosare care vizau punerea sub sechestru a averii lui Bercea Mondial. Unul dintre ele, conform FANATIK, a fost înregistrat la Tribunalul Olt, pe 14 martie 2022, la doar patru zile de la eliberarea condiționată a lui Bercea Mondial. Acesta figurează ca inculpat, alături de soția sa, Fănica, alte rude și prieteni, în timp ce parte civilă s-a constituit Statul român, prin Ministerul de Finanțe – prin ANAF- reprezentat de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova.

Pe 20 aprilie 2022, judecătorii au decis menținerea sub sechestru asigurator a averii lui Bercea Mondial. Potrivit FANATIK, interlopul și ceilalți inculpați au contestat, la aceeași dată, verdictul Tribunalului Olt. Judecătorii au enumerat cele 10 bunuri imobile aflate pe numele interlopului, cinci case și cinci terenuri. Opt dintre aceste bunuri imobile sunt în Slatina, iar celelalte două sunt în Drăgănești-Olt.

ADVERTISEMENT

Soția lui Bercea Mondial are o casă și un teren în Slatina

Astfel, Bercea Mondial deține în Slatina o construcţie în suprafaţă de 42 m.p. cu valoare impozabilă de 356.970 lei, un teren intravilan de 446,69 m.p., din care 246,09 m.p. teren ocupat de construcţii şi 200,60 m.p. teren curţi construcţii liber, o construcţie în suprafaţă de 225 m.p, cu valoare impozabilă 411.967 lei, un teren intravilan în suprafaţă totală de 311 m.p., din care 225 m.p. teren ocupat de construcţii şi 86 m.p. teren curţi construcţii liber.

Tot în Slatina, Bercea Mondial mai are un teren intravilan în suprafaţă de 240 m.p. teren curţi construcţii liber, o construcţie a cărei valoare impozabilă este de 1.388.824 lei, o construcţie cu valoare impozabilă 95.760 lei și un teren intravilan în suprafaţă totală de 525,35 m.p., din care 145,45 m.p. teren ocupat de construcţii şi 379,90 m.p. teren curţi construcţii liber.

În Drăgănești-Olt, Bercea Mondial deține o construcţie în suprafaţă de 71 m.p. și un teren în suprafaţă de 3369 m.p. În ceea ce o privește pe soția interlopului, Fănica Anghel, pe numele acesteia sunt o construcţie în suprafaţă 232 m.p. cu valoare impozabilă 585.600 lei şi un teren intravilan în suprafaţă de 350 m.p., din care 244 m.p. teren ocupat de construcţii şi 106 m.p. teren curţi construcţii liber, ambele situate în Slatina.

ADVERTISEMENT