News

Județele din România cu cele mai mici pensii. Care este pensia medie în țara noastră

Județele din România cu cele mai mici pensii. Care e pensia medie în țara noastră și unde sunt cei mai săraci pensionari din România.
04.04.2023 | 19:44
Judetele din Romania cu cele mai mici pensii Care este pensia medie in tara noastra
Județele din România cu cele mai mici pensii. Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Județele din România cu cele mai mici pensii. Care e pensia medie din țara noastră și unde sunt cei mai săraci pensionari din România. Potrivit datelor oficiale, în țara noastră au fost 5 milioane de pensionari în 2022, în scădere cu 75.000 față de anul precedent.

Județele din România cu cele mai mici pensii

Deși pensia medie lunară a crescut cu 11.3% până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, pensia românilor rămâne mică și puțini își permit diverse cheltuieli altele decât pentru medicamente sau mâncare, în condițiile în care inflația e mai mare decât creșterea pensiilor.

ADVERTISEMENT

În 2022, numărul mediu de pensionari asigurați de stat a fost de 4.607 milioane de persoane, o scădere cu 47.000 față de anul precedent. Potrivit Adevărul, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 1.775 de lei în 2022, în timp ce raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare (adică fără impozit și contribuție de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 51.6%, comparativ cu 53% în 2021.

Conform INS, ”indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,6%”.

ADVERTISEMENT

În 2022, comparativ cu 2021, pensia medie lunară a crescut cu 11.3%, însă a fost o creștere mai mică în comparație cu inflație, astfel că nu toți pensionarii au simțit această creștere. Desigur, există zone în România unde pensiile sunt mai mari, iar alte județe unde pensionarii sunt cei mai săraci din țara noastră.

Potrivit datelor INS, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10. Cifrele sunt variabile în funcție de zona geografică, de exemplu în Ilfov raportul e de doar 4 la 10, în timp ce în Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Giurgiu, Mehedinți și Neamț raportul e de 13-10. Situația e diferită și în Vaslui cu 14 pensionari la 10 salariați sau Teleorman, cu 15 pensionari la 10 salariați.

ADVERTISEMENT

Cele mai mici pensii în medie au fost înregistrate în Botoșani (1.409 lei), Giurgiu (1.419 lei) sau Vrancea (1.426), la pol opus fiind Hunedoara (2.357 lei), București (2.250 de lei) și Brașov (2.085 de lei). În România, 1,175 milioane de oameni au pensia minimă garantată de stat, dintre care 124.000 de persoane sunt foști agricultori și 24.900 de persoane sunt foști angajați ai sistemului militar.

În luna martie a acestui an, ministrul muncii Marius Budăi lăsa să se înțeleagă că pensiile vor mai crește o dată, însă nu a putut să avanseze o dată exactă. ”Lucrăm în acest moment și într-o zi, două voi duce în coaliție două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranță părinților şi bunicilor noștri și ulterior să n-o îndeplinim. Și de altfel, știți că am mai anunțat creșteri de pensii și colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliție. De fapt, mi-au cerut demisia şi când voiam să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puțin plăcute dintr-o viață politică”, a declarat Marius Budăi, conform News.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”