News

Jurnalistul care a scris că racheta căzută în Polonia e rusească, dat afară. Ştirea a făcut înconjurul planetei

Associated Press l-a dat afară pe jurnalistul care a scris că racheta căzută în Polonia a fost trasă de ruşi. Agenţia l-a iertat însă pe colegul cu care a colaborat la ştire
22.11.2022 | 18:03
Jurnalistul care a scris ca racheta cazuta in Polonia e ruseasca dat afara Stirea a facut inconjurul planetei
James LaPorta a fost concediat
ADVERTISEMENT

Agenţia americană Associated Press l-a concediat pe P, reporterul de investigație responsabil pentru informaţia, preluată de presă internaţională, că racheta care a ucis săptămâna trecută doi civili în Polonia ar fi fost trasă de forţele militare ruse.

Associated Press a mai concediat un reporter în 2013

Materialul, care a fost realizat în colaborare cu John Leicester (care lucrează în continuare la Associated Press), a atribuit informațiile unui singur oficial superior al serviciilor de informații americane, în ciuda regulii agenţiei de a căuta cât mai multe surse care să autentifice informaţia, când sursele sunt anonime.

ADVERTISEMENT

Singura excepție, conform regulilor interne, se face atunci când “materialul provine de la o persoană autorizată care furnizează informații atât de detaliate încât nu se pune problema acurateții lor”, o situație despre care aparent nu a fost vorba în acest caz, deoarece informaţia a fost dezminţită total miercurea trecută.

Când a fost contactat pentru o luare de poziţie, un purtător de cuvânt al agenţiei a refuzat să comenteze concedierea lui LaPorta, transmiţând în schimb un comunicat: “Standardele editoriale și practicile riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea noastră ca organizație independentă de știri. Pentru a ne asigura că raportarea noastră este exactă, corectă și bazată pe fapte, respectăm și aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește utilizarea surselor anonime”.

ADVERTISEMENT

Concedierea lui LaPorta vine la aproape un deceniu după ce aceeaşi agenţie de ştiri l-a concediat pe reporterul Bob Lewis, din cauza unei informaţii eronate care pretindea că guvernatorul Virginiei de la vremea respectivă, Terry McAuliffe, a mințit un anchetator federal. Ştirea, publicată în octombrie 2013, a fost retractată la două ore după ce a fost publicată. Doi editori au fost, de asemenea, concediați pentru greșeală.

James LaPorta, un jurnalist în vârstă de 35 de ani, transmitea în seara zilei de 15 noiembrie, la câteva ore după explozia de la Przewodow, că “un oficial american cu rang înalt din serviciile de informaţii susţine, sub acoperirea anonimatului, că este vorba de rachete ruseşti care au ajuns în Polonia, ţară membră NATO, ucigând două persoane”.

ADVERTISEMENT

Materialul a fost şters a doua zi și înlocuită cu o notă a editorului care spunea că informaţia a fost una falsă, iar rapoartele ulterioare au arătat că rachetele au fost de fabricaţie rusească și cel mai probabil au fost trase de Ucraina împotriva unui atac rusesc.