News

Justiția se pregătește de grevă. De miercuri magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat

Magistrații din România calcă pe urmele profesorilor și anunță că își suspendă activitatea începând cu miercuri, 21 iunie 2023, pe termen nelimitat.
20.06.2023 | 13:19
Justitia se pregateste de greva De miercuri magistratii isi suspenda activitatea pe termen nelimitat
Justiția se pregătește de greva. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Magistrații sunt nemulțumiți, printre altele, de modificarea pensiilor, inclusiv majorarea vârstei de pensionare. Primii care au anunțat oficial această măsură sunt procurorii de pe lângă Tribunalul București și judecătoriile de sector. De altfel, judecătorii de la mai multe instanțe au luat această decizie radicală.

Justiția se pregătește de greva

“Având în vedere discuțiile din spațiul public privind iminența adoptării unor modificări radicale ale condițiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistraților, în ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentanții sistemului judiciar au arătat-o în toată această perioadă, ținând seama de faptul că punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de către asociațiile profesionale au fost ignorate complet în procesul legislativ, admițând că sistemul actual de pensionare necesită ajustări (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească cuantumul salariului net), procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente”, au transmis magistrații.

ADVERTISEMENT

Procurorii au anunțat că acest protest va dura până când noul guvern Ciolacu va adopta ”reglementări previzibile care să respecte independența justiției”. Practic, magistrații consideră că statutul nu le este respectat și că există multe inechități în sistem, pe lângă faptul că nu se ține cont de condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar per ansamblu.

“Solicităm ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraților în Adunările generale din data de 31.05.2023 să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraților“, mai este menționat în comunicatul magistraților.

ADVERTISEMENT

Pe lista protestatarilor se înscriu și judecătorii de la Curtea de Apel București, dar și Curtea de Apel Alba Iulia, care își suspendă activitatea nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu. ”Judecătorii Curţii de Apel București, întruniţi marți în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând de miercuri să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente, până Legislativul le va respecta statutul şi munca atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”, e prezentat într-un alt comunicat.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au luat o decizie similară și critică în termeni duri condițiile de muncă existente în sistemul juridic în acest moment. “Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

ADVERTISEMENT

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, au completat judecătorii.

Judecătorii subliniază că pensia lor este de serviciu, deci nu specială, și este ”consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina”. ”Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.

ADVERTISEMENT

Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată”, transmit magistrații. Dată fiind această situație, judecătorii au sesizat pe această problemă inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, precum și Președintele Camerei Deputaților sau Președintele Senatului.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat...
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat la pământ. Florin avea doar 35 de ani şi era tatăl a două fetiţe
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect