News

Theodor Stolojan: ”Pensii speciale există și în alte țări”. Soluția neașteptată a fostului premier

Theodor Stolojan nu crede că pensiile speciale ar trebui eliminate și propune o reformă bazată pe contributivitate. Astfel, nu s-ar mai pune presiune pe sistemul actual de pensii.
01.04.2023 | 17:50
Theodor Stolojan Pensii speciale exista si in alte tari Solutia neasteptata a fostului premier
Theodor Stolojan a fost premier al României în perioada 1991 - 1992 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Theodor Stolojan, fost premier al României, a vorbit sâmbătă despre problema pensiilor speciale, a căror reformă reprezintă un angajament în cadrul PNRR, pe care guvernul României nu pare capabil să-l respecte.

Sistemul de pensii speciale trebuie reformat

Pensiile speciale reprezintă o problemă extrem de delicată pentru actualii guvernanți, care trebuie să găsească o modalitate de a-i împăca pe beneficiarii acestor indemnizații, fără să încalce termenii asumați în PNRR.

ADVERTISEMENT

Theodor Stolojan este de părere că decidenții politici trebuie să înceapă să caute soluții concrete de reformare a pensiilor speciale. Până acum, toate eforturile s-au concentrat pe încercarea de a-i convinge pe oficialii europeni că pensiile speciale nu sunt, în realitate, atât de speciale.

Theodor Stolojan: ”Oamenii sunt revoltați de mărimea pensiilor speciale”

”Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România.

ADVERTISEMENT

Sigur că oamenii sunt revoltaţi de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreţi să le spuneţi, de serviciu special, există şi în alte ţări”, a declarat Theodor Stolojan la Digi24.

Soluția fostului premier: un fond special de pensii

Soluția propusă de Theodor Stolojan se referă la un sistem în care atât angajatorul cât și angajatul contribuie suplimentar la un fond special de pensii.

ADVERTISEMENT

”Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie şi de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislaţie care o avem.

Pensii ocupaţionale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreţi pensii ocupaţionale. Care e diferenţa pe pensiile ocupaţionale?

ADVERTISEMENT

Presupun că şi angajatorul şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensiile private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie”, a mai spus Stolojan, citat de Hotnews.

CCR, în conflict de interese pe problema pensiilor speciale ale magistraților

Pe de altă parte, Theodor Stolojan a arătat că pensiile speciale ale magistraților nu pot fi tăiate sau eliminate, lucru precizat chiar și de Curtea Constituțională. CCR a subliniat că o astfel de măsură ar fi echivalentă cu un atac la independența justiției, și implicit la statul de drept.

Totuși, spune Stolojan, ”Curtea Constituțională a fost în deplin conflict de interese”, pentru că este formată, în majoritate, din foști magistrați, beneficiari ai sistemului de pensii speciale.

ADVERTISEMENT