News

Karl Nehammer îi mai dă o palmă României. Cancelarul a anunţat că Austria îşi menţine veto-ul cu privire la extinderea Schengen

Karl Nehammer merge duminică în vizită în Bulgaria, dar hotărârea sa de a bloca extinderea spaţiului Schengen rămâne neschimbată
21.01.2023 | 21:58
Karl Nehammer ii mai da o palma Romaniei Cancelarul a anuntat ca Austria isi mentine vetoul cu privire la extinderea Schengen
Karl Nehammer rămâne inflexibil cu privire la extinderea spaţiului Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ciuda presiunii majorităţii statelor europene, cancelarul austrian Karl Nehammer rămâne inflexibil în atitudinea sa de a bloca accesul României în spaţiul Schengen. Chiar în ajunul vizitei pe care o va întreprinde duminică în Bulgaria şeful guvernului de la Viena a întărit din nou veto-ul exprimat în luna decembrie, la Consiliul JAI.

Karl Nehammer merge la graniţa bulgaro-turcă

Karl Nehammer continuă să susţină că Spaţiul Schengen nu funcţionează, motiv pentru care îşi va păstra opoziţia faţă extinderea acestuia în România şi Bulgaria.

ADVERTISEMENT

“Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu.

Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a transmis Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de agenţia austriacă de presă APA.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a mai spus cancelarul, în ajunul vizitei pe care o va efectua duminică, alături de ministrul de Interne, Gerhard Karner, la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Nehammer doreşte să discute această problemă în Bulgaria, personal cu preşedintele bulgar Rumen Radev, în condiţiile în care aceasta este prima ţară europeană pe ruta de est a migranţilor.

ADVERTISEMENT

“Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a subliniat cancelarul austriac.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată pentru protecţia graniţei externe a spaţiului Schengen, dorind numai să sprijine infrastructura din zona de frontieră. În luna decembrie, Comisia a transmis că îi revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele.

ADVERTISEMENT

Nehammer şi ministrul său de Interne vor sosi duminică seara la Sofia, iar luni se vor deplasa la graniţa cu Turcia.

 

ADVERTISEMENT