News

Kelemen Hunor tranșează chestiunea Schengen: ”Dacă nu aderăm în 2023, până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că anul 2023 e ultima șansă a României la Schengen. Apoi, până în 2025, ”nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect”, afirmă vicepremierul.
17.01.2023 | 21:52
Kelemen Hunor transeaza chestiunea Schengen Daca nu aderam in 2023 pana in 2025 nu trebuie sa ne ocupam de acest subiect
Kelemen Hunor spune că anul 2023 e ultima șansă a României la Schengen. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România a ratat, în decembrie 2022, intrarea în Schengen, după votul negativ din Consiliul JAI, acolo unde Austria și Olanda s-au opus aderării.

Kelemen Hunor spune că anul 2023 e ultima șansă a României la Schengen

Țara noastră are speranțe că 2023 ar putea fi, în final, anul izbăvirii și al intrării în spațiul european de liberă circulație.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Kelemen Hunor, dacă România nu intră în acest an în Schengen, ”atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia nu se mai ocupă”.

La întrebarea ”Aderarea României la Schengen ar putea să se întâmple anul acesta?”, Kelemen Hunor a afirmat: ”E greu de spus, Eu sper că da, dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia are treabă, nu se va mai ocupa.

ADVERTISEMENT

Comisia care vine după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie, octombrie 2024, până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal trece anul 2024”.

Kelemen Hunor, extrem de dur după votul din JAI: ”O decizie mizerabilă”

Vorbind despre votul dat de Austria și Olanda pe 8 decembrie, în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), Kelemen Hunor este extrem de dur.

ADVERTISEMENT

Președintele UDMR apreciază că ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles a fost ”o decizie mizerabilă”.

”Eu în continuare cred că a fost o decizie mizerabilă, dar degeaba cauţi vinovaţi în România, pentru că toată lumea este luată sub surprindere”.

ADVERTISEMENT

De schimbat nu mai putea schimba nimic. Sunt convins, deşi nu am fost implicat, am avut multe discuţii cu colegii din diferite state membre şi eu cred că România a gestionat bine acest dosar în 2022”, a spus Kelemen Hunor, la Prima News.

Pus să indice vinovații pentru eșecul din JAI, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu avea cum să prevadă nimeni această schimbare, nici din România nici din statele membre.

Noi când am aflat chestia asta am aflat de la colegii noştri din Austria, că avem acolo prieteni, suntem în aceeaşi familie politică. Ne-au zis, vedeţi că se schimbă brutal ceva la noi, au văzut sondajele, cancelarul a luat o decizie, în cerc restrâns. Dar asta noi am aflat când s-a luat decizia. Toată Comisia a fost surprinsă, toate statele membre şi supărarea a venit şi de aici”.

ADVERTISEMENT