News

Klaus Iohannis a promulgat legea. Și românii din aceste orașe pot ieși mai devreme la pensie

Se lărgește lista oamenilor care vor ieși mai devreme la pensie, în funcție de locul de baștină, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea.
07.07.2023 | 19:41
Klaus Iohannis a promulgat legea Si romanii din aceste orase pot iesi mai devreme la pensie
Klaus Iohannis a promulgat legea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, președintele României a promulgat un act normativ prin care e extins considerabil numărul persoanelor care pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Argumentul ar fi că aceste persoane locuiesc în zone afectate de ”poluare remanentă”.

Klaus Iohannis a promulgat legea pensionării anticipate

Practic, pentru că au speranța de viață mai redusă, oamenii vor ieși mai devreme la pensie pentru a se bucura de aceasta. Conform Observatornews.ro, actul normativ va reglementa modificarea articolului 65, alineatul 5 din Legea 263/2010, astfel va fi redusă vârsta standard de pensionare, fără penalizare pentru anumiți români.

ADVERTISEMENT

Vor fi luate în considerare persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluare, precum și pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor zone, prin extinderea considerabilă a numărului de localități. Așadar, pentru a ieși anticipat la pensie e nevoie de o ”vechime” de 30 de ani de locuit în zona poluată.

Este vorba în special de acei oameni care au locuit în zone poluate de extracția, prepararea sau arderea cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, sau a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze.

ADVERTISEMENT

Sunt luate în considerare și emisiile de amoniac și derivate, cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, practic sute de situații pe care oamenii nu au avut cum să le evite. Concret, vor fi incluse în lege toate localitățile care se află în raza de 8 kilometri a unor orașe importante din toate județele țării.

Lista e foarte largă și conține localități cunoscute precum Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, dar și localități ca Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba.

ADVERTISEMENT

Există, în fapt, mai multe județe care sunt luate în considerare, pe lângă zonele menționate mai sus. Așadar, în Arad sunt incluse pe listă Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu, în timp ce în Bacău au prins lista scurtă localitățile Comănești și Onești.

Bihorul contribuie cu localitatea Băița, în timp ce Bistrița-Năsăud trece pe listă Maieru, Rodna și Șanț. Situație similară în Brăila, pentru localitățile Brăila, Chişcani şi Tichileşti, în timp ce Brașov are incluse pe listă localitățile Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria.

ADVERTISEMENT

Lista continuă cu localitățile din Caraș Severin Anina, Armeniș, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa, în timp ce localitățile Clujene Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda sunt iarăși luate în considerare. Ajungem în Constanța și Covasna, cu localitățile Năvodari, respectiv Baraolt, iar lista continuă cu localitățile din Dâmboviţa, mai exact Târgovişte şi Titu.

Din Dolj lista cuprinde Ișalnița, din Galați municipiul Galați, iar din Giurgiu orașul Giurgiu. Așa cum era de așteptat, județul Gorj oferă o listă mai mare, cu localitățile Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari.

Situație similară în Harghita, cu localitățile Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş, în timp ce localitățile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara au fost incluse în mod natural pe această listă.

Pentru Ialomița sunt luate în considerare localitățile Ciulniţa şi Slobozia, în timp ce județul Maramureș include Borșa, iar Neamț include Grințieș și Săvinești. Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea au ajuns de asemenea pe listă, care se închide cu Berbești din Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT