News

Klaus Iohannis l-ar accepta pe Ludovic Orban ca viitor premier. Care este condiția

16.12.2020 | 13:57
Klaus Iohannis lar accepta pe Ludovic Orban ca viitor premier Care este conditia
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Bolintin, că ar accepta ca Ludovic Orban să fie din nou premier al României.

În acest sens, șeful statului așteaptă ca PNL, USR PLUS și UDMR să se înțeleagă asupra unui nume de premier și, dacă se va întâmpla acest lucru, el va accepta persoana respectivă, fie că este Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Iohannis a mai subliniat faptul că este foarte important ca viitorul prim-ministru să beneficieze de o majoritate confortabilă în viitorul Parlament.

Klaus Iohannis, despre nominalizarea lui Ludovic Orban ca viitor premier

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, în cadrul unui eveniment organizat de Administrația Prezidențială în comuna Bolintin, despre actuala situația politică și negocierile privind viitorul Guvern.

ADVERTISEMENT

În iuda faptul că Orban tocmai a demisionat de la Palatul Victoria, președintele a spus că el va accepta ca liderul PNL să revină în această funcție, dacă partidele din coaliție vor decide acest lucru.

”Trebuie să avem puțină răbdare. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să îmi propună un nume. Dacă PNL, USR PLUS și UDMR se înțeleg cu o propunere o voi accepta. Că este Orban, că este Cîțu sau orice alte nume, o voi accepta.

ADVERTISEMENT

Partidele sunt la faza în care negociază portofolii. Am mai avut coaliții și nu putem spune că au funcționat foarte bine. Aceste erori vreau să le evite partidele.

Partidele se luptă pentru guvernare. Aceasta este esența unui partid. Pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. Doar la început pare simplu, dar apoi, totul e complicat.

ADVERTISEMENT

Să avem puțină răbdare, să urmărim aceste negocieri, fără ca cineva să se implice prin articole de presă. Pentru mine este important să se formeze repede un guvern, care să se bazeze pe o majoritate solidă în parlament. Să mergem mai departe, că de lucru este foarte mult.”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis recunoaște că a discutat cu Orban

Klaus Iohannis a dezvăluit că a avut o discuție cu Ludovic Orban despre intenția acestuia de a fi din nou premier. El a mai precizat că partidele trebuie lăsate să negocieze o coaliție solidă pentru a nu repeta greșelile din trecut.

”Motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum este pentru că sunt în negociere. E devreme să vorbim despre un eșec. Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face, pur și simplu.

O negociere se face între partidele din coaliție și nu se comunică rezultate intermediare”, susține Iohannis, care a mai zis că astfel de comunicări ”scad încrederea publicului în partide”.

De asemenea, președintele spune că sunt șanse mici să avem un Guvern instalat până la Crăciun.

”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Negocierile sunt însă negocieri. Ele merg uneori bine și rapid, după care se opresc. Nu cred că e bine să îi impingem de la spate”, este de părere președintele.

ADVERTISEMENT