News

Klaus Iohannis, prima reacție despre suprataxarea marilor venituri: ”Dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”

Klaus Iohannis a avut prima reacție despre suprataxarea marilor venituri. Șeful statului cere coaliției o soluție care să cuprindă tot sistemul.
25.04.2023 | 19:27
Klaus Iohannis prima reactie despre suprataxarea marilor venituri Daca vor sa umblam la salarii si impozitare sa o facem pe tot sistemul
Klaus Iohannis, despre suprataxarea marilor venituri: ”Dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a avut o primă reacție despre suprataxarea marilor venituri. Președintele României este de părere că liderii din coaliție ar trebui să vină cu ”o soluție integratoare”, precizând că ”dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”.

Klaus Iohannis, despre suprataxarea marilor venituri: ”Dacă vor să umblăm la salarii și impozitare, să o facem pe tot sistemul”

Prezent marți, la Buenos Aires (Argentina), Klaus Iohannis a fost întrebat despre discuţiile din coaliţie privind supraimpozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc venitul şefului statului.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Cotroceni a afirmat că aceasta este o problemă sistemică şi nu poate fi rezolvată cu măsuri punctuale. El a cerut liberalilor și social-democraților să aibă o discuţie aşezată. Iohannis cere o soluţie integrată, în cazul în care vor fi modificări ale impozitării şi salarizării.

”Există un număr considerabil mai mare de persoane care au salariul mai mare decât preşedintele. Asta e o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare.

ADVERTISEMENT

Astfel de măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare.

Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reașezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a declarat Klaus Iohannis, marţi la Buenos Aires.

ADVERTISEMENT

Discuții în coaliție ca românii cu salarii mai mari decât președintele statului să fie impozitați suplimentar

În prezent, Klaus Iohannis câștigă un salariu lunar brut de 24.960 de lei. Vorbim de o sumă pe care o încasează începând cu data de 30 septembrie 2022. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus în coaliție impozitarea suplimentară veniturilor angajaților de la stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României.

În cursul zilei de marți, 25 aprilie, Ciolacu și-a explicat propunerea făcută în coaliție. Viitorul premierul a spus că măsura ar viza doar bugetarii, excluzând pentru moment mediul privat.

ADVERTISEMENT

Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Hotnews.

ADVERTISEMENT