Evenimentul zilei

Iohannis: “Nu calculăm un scenariu în care România să fie atacată”. Ce va face țara noastră pentru refugiații din Ucraina

Klaus Iohannis a vizitat sâmbătă vama Siret și a transmis că România este în siguranță și că autoritățile și voluntarii depun eforturi pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.
05.03.2022 | 17:29
Iohannis Nu calculam un scenariu in care Romania sa fie atacata Ce va face tara noastra pentru refugiatii din Ucraina
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat sâmbătă, 5 martie, vama și tabăra de refugiați din Siret. El a vorbit cu reprezentanții autorităților locale, dar și cu unii dintre cei care au reușit să treacă granița în țara noastră.

Niciun refugiat nu va fi refuzat la vamă

La începutul conferinței sale, Klaus Iohannis a condamnat invazia rusească asupra Ucrainei și a atras atenția asupra situației refugiaților care sunt forțați să își părăsească casele pentru a fi în siguranță.

ADVERTISEMENT

“Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a declarat președintele.

Iohannis a explicat că refugiații sunt bine primiți la intrarea în România și a ținut să mulțumească instituțiilor care gestionează situația de la graniță, dar și voluntarilor, pentru eforturile depuse.

ADVERTISEMENT

În plus, președintele a subliniat, în mai multe rânduri, că România va depune toate eforturile necesare pentru a-i ajuta pe cei care vor să treacă din Ucraina în țara noastră. El a explicat că refugiații primesc haine, mâncare și li se întocmesc documentele necesare pentru a trăi în spațiul comunitar.

În ceea ce îi privește pe refugiați, Iohannis a explicat că aceștia nu vor fi refuzați la granița românească. De asemenea,  el a ținut să mai atragă atenția asupra faptului că situația din Ucraina s-ar putea înrăutăți.

ADVERTISEMENT

“Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina”, a declarat Iohannis.

România este în siguranță

Klaus Iohannis a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre posibilitatea ca conflictul din Ucraina să se extindă în Republica Moldova și chiar în România. El a explicat că, în acest moment, autoritățile nu au informații care să indice o astfel de evoluție a situației.

ADVERTISEMENT

“Nu calculăm un scenariu în care România să fie atacată”, a declarat președintele.

De asemenea, el a mai adăugat că România și celelalte state din NATO fac pregătiri defensive. În plus, președintele a mai declarat că urmează să facă o vizită la baza de la Mihail Kogălniceanu pentru a saluta trupele suplimentare trimise în ultimele zile.

În ceea ce privește Republica Moldova, Iohannis a declarat că, de asemenea, nu există dovezi care să indice un atac asupra acestei țări. De asemenea, a explicat că autoritățile mențin o relație apropiată și că România va interveni pentru a acorda ajutor umanitar atunci când este nevoie.

ADVERTISEMENT