News

Kovesi a trimis Parchetul European în România. 160 de percheziții în forță în toată țara

Laura Codruța Kovesi a trimis Parchetul European în România, unde sunt efectuate peste 160 de percheziții în Timiș, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.
28.06.2022 | 10:21
Kovesi a trimis Parchetul European in Romania 160 de perchezitii in forta in toata tara
Peste 160 de descinderi ale Parchetului European în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procurorii vizează un grup infracțional organizat, activ în România și Austria. Conform Adevărul, perchezițiile sunt realizate inclusiv la locuințele unor funcționari publici, astfel că 30 de persoane vor fi duse la audieri.

160 de descinderi în România, pe fondul fraudei cu fonduri europene

Potrivit EPPO, prejudiciul în acest caz este de 5 milioane de euro. ”Din 2017, un grup infracţional organizat a înfiinţat peste 150 de firme fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională.

ADVERTISEMENT

Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri.

În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a transmis Parchetul European.

ADVERTISEMENT

Potrviti sursei citate, sursele obținute din fonduri europene erau retrase de la bancomat de către persoane din cadrul grupării de infractori.

”Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde provenienţa ilicită”, a mai transmis Parchetul European.

ADVERTISEMENT

La caz, EPPO colaborează cu polițiști din Structura de Sprijin EPPO din România, precum și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiști din cadrul DGA Cluj și Timișoara.

Laura Codruța Kovesi a investigat, conform raportului pe ultimele 7 luni de activitate, infracțiuni care au provocat daune de 5.4 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Dintr-un total de 576 de anchete, procurorii europeni au reușit să impună sechestru pentru 147 de milioane de euro. Kovesi a anunțat, într-un interviu în presa din Germania, că planul EPPO este să se dezvolte și, implicit, numărul de angajați să crească considerabil.

În aceste condiții procurorii coordonați de Laura Codruța Kovesi vor putea să investigheze și mai multe cazuri și să recupereze prejudicii de sute de milioane de euro.

ADVERTISEMENT