News

La ce alcoolemie se ia permisul de conducere, de fapt. Puțini șoferi știu

Reprezentanții Brigăzii Rutiere au explicat de la ce alcoolemie poți să rămâi fără permisul de conducere și care e diferența dintre etilotest și proba de sânge.
12.12.2021 | 14:37
La ce alcoolemie se ia permisul de conducere de fapt Putini soferi stiu
ADVERTISEMENT

Într-un clip postat pe pagina de Facebook Corpul National al Politistilor, reprezentanții Brigăzii Rutiere au lămurit câteva probleme esențiale pentru șoferi, incluzând nivelul de alcoolemie pentru care poate fi reținut permisul de conducere.

Filmulețul a fost realizat pentru canalul de Youtube RITTER Broker TV, iar cele mai importante întrebări au fost: de la ce alcoolemie poți rămâne fără permis, care e diferența dintre etilotest și proba de sânge sau ce pățesc șoferii care opresc pe banda de urgență?

ADVERTISEMENT

La prima întrebare răspunsul polițistului de la Brigăzi Rutiere a venit promt. “De la 0,01 se poate dispune suspendarea dreptului de a conducere pentru 90 de zile”, a precizat agentul de poliție, conform știrile ProTV.

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 90 de zile la o alcoolemie de 0,01

O altă curiozitate pentru majoritatea conducătorilor auto este dacă se poate cere un al doilea test cu etilotestul. Acest lucru însă nu se poate face decât testul nu s-a realizat în condiții optime.

ADVERTISEMENT

“Nu ai cum să ceri dacă pe etilotest este afișată o valoare pozitivă. Dacă testarea nu s-a putut realiza în condiții corespunzătoare, să spunem că a fost întrerupt testul, se reia testarea”, a punctat reprezentantul Brigăzii Rutiere.

Diferența dintre controlul cu etilotestul și proba de sânge

În cadrul clipului postat pe pagina de Facebook Corpul National al Politistilor, reprezentantul de la Brigada Rutieră a explicat și care este diferența dintre controlul cu etilotestul și proba de sânge.

ADVERTISEMENT

“Etilotestul presupune testarea aerului respirat, în schimb proba de sânge este cea relevantă în procesul penal. Proba de sânge este cea care stabilește dacă vorbim despre o infracțiune sau despre o contravenție. Dacă vorbim despre infracțiune, valoarea trebuie să fie de peste 0,80 grame pe litru alcool pur în sânge.

Dacă vorbim despre contravenție, valoarea va fi sub 0.80, ceea ce înseamnă 90 de zile de suspendare, în comparație cu dosar penal”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu interesant lămurit în cadrul discuției este faptul că șoferii care circula, opresc sau staționează pe banda de urgență riscă o sancțiune de la 9 la 20 de puncte. Asta înseamnă o amendă de la 1.305 la 2.900 de lei.

Ce trebuie să facă șoferii care rămân fără permisul de conducere pentru a primi dovada cu drept de circulație de 15 zile

În cazul în care un șofer rămâne fără drept de circulație, acesta ar fi trebui să ceară polițistului să îl ducă la INML sau spital pentru recoltare la cerere.

“Da, dacă nu ai solicitat recoltarea la cerere. Dacă ai fi solicitat o recoltare la cerere, dacă ai fi solicitat polițistului să te ducă la INML sau spital, atunci ai fi primit dovada cu drept de circulație de 15 zile, dar dovada intra în vigoare în 24 de ore de la cea de a două recoltare, nu atunci pe loc, că s-a stabilit cu un mijloc tehnic certificat că ai consumat băuturi alcoolice”, a explicat polițistul.

ADVERTISEMENT