Life

La ce mână se măsoară tensiunea arterială. O diferență te trimite direct la doctor

La ce mână se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Trebuie să apelezi urgent la un specialist dacă vezi această diferență.
16.11.2023 | 14:28
La ce mana se masoara tensiunea arteriala O diferenta te trimite direct la doctor
Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Medicul Rodica Niculescu a explicat cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Mulți fac această greșeală și nici măcar nu își dau seama, iar sănătatea le poate fi pusă în pericol.

La ce mână se ia, de fapt, tensiunea arterială

Tensiunea arterială reflectă forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor în timp ce este pompat de inimă. Aceasta este de două tipuri. Este vorba despre tensiunea sistolică (valoarea superioară) și tensiunea diastolică (valoarea inferioară).

ADVERTISEMENT

Tensiunea sistolică este cea care arată presiunea din artere atunci când inima se contractă și pompează sânge. Pe de altă parte, tensiunea diastolică indică presiunea când inima se odihnește dintre bătăi.

Astfel că, tensiunea arterială spune multe despre starea de sănătate a unei persoane și trebuie monitozrizată în mod constant, mai ales că hipertensiunea se poate instala și fără simptome vizibile.

ADVERTISEMENT

Netratată, această boală poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Dintre factorii care duc la hipertensiune amintim de vârsta înaintată, istoricul familial, obezitatea, lipsa activității fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool, dar  și o dietă săracă în nutrienți.

Diferența care te trimite direct la medic

Partea bună este că adoptarea unui stil de viață mai sănătos, includerea în programul zilnic a exercițiilor fizice, renunțarea la vicii și adoptarea unei diete echilibrate face ca tensiunea arterială să fie menținută în limite normale.

ADVERTISEMENT

„În mod corect, orice cardiolog trebuie să ia tensiunea la ambele mâini, la ambele brațe, pentru că între cele două brațe există o diferență de 2mmHg acceptați. Să spunem că la o mână avem 12 și la o mână avem 14.

Da, e acceptat. Dar dacă avem la o mână 9mmHg și la cealaltă 15-16, înseamnă că la nivelul unui vas care aduce sânge la membru respectiv există o îngustare semnificativă. 

ADVERTISEMENT

Și atunci ne face să ne gândim că ar trebui să controlăm vasele gâtului ale pacientului respectiv, respectiv subclavia, carotidele, mă rog trunchiul brahio cefalic. Ceea ce e o notă importantă în observarea arborelui arterial”, a explicat medicul specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, Rodica Niculescu, pentru DC Medical. 

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Va fi o zi teribilă în România. Temperaturi greu de îndurat
Va fi o zi teribilă în România. Temperaturi greu de îndurat
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO