Life

La ce mână se măsoară tensiunea arterială. O diferență te trimite direct la doctor

La ce mână se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Trebuie să apelezi urgent la un specialist dacă vezi această diferență.
16.11.2023 | 14:28
La ce mana se masoara tensiunea arteriala O diferenta te trimite direct la doctor
Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Medicul Rodica Niculescu a explicat cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Mulți fac această greșeală și nici măcar nu își dau seama, iar sănătatea le poate fi pusă în pericol.

La ce mână se ia, de fapt, tensiunea arterială

Tensiunea arterială reflectă forța cu care sângele apasă pe pereții arterelor în timp ce este pompat de inimă. Aceasta este de două tipuri. Este vorba despre tensiunea sistolică (valoarea superioară) și tensiunea diastolică (valoarea inferioară).

ADVERTISEMENT

Tensiunea sistolică este cea care arată presiunea din artere atunci când inima se contractă și pompează sânge. Pe de altă parte, tensiunea diastolică indică presiunea când inima se odihnește dintre bătăi.

Astfel că, tensiunea arterială spune multe despre starea de sănătate a unei persoane și trebuie monitozrizată în mod constant, mai ales că hipertensiunea se poate instala și fără simptome vizibile.

ADVERTISEMENT

Netratată, această boală poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Dintre factorii care duc la hipertensiune amintim de vârsta înaintată, istoricul familial, obezitatea, lipsa activității fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool, dar  și o dietă săracă în nutrienți.

Diferența care te trimite direct la medic

Partea bună este că adoptarea unui stil de viață mai sănătos, includerea în programul zilnic a exercițiilor fizice, renunțarea la vicii și adoptarea unei diete echilibrate face ca tensiunea arterială să fie menținută în limite normale.

ADVERTISEMENT

„În mod corect, orice cardiolog trebuie să ia tensiunea la ambele mâini, la ambele brațe, pentru că între cele două brațe există o diferență de 2mmHg acceptați. Să spunem că la o mână avem 12 și la o mână avem 14.

Da, e acceptat. Dar dacă avem la o mână 9mmHg și la cealaltă 15-16, înseamnă că la nivelul unui vas care aduce sânge la membru respectiv există o îngustare semnificativă. 

ADVERTISEMENT

Și atunci ne face să ne gândim că ar trebui să controlăm vasele gâtului ale pacientului respectiv, respectiv subclavia, carotidele, mă rog trunchiul brahio cefalic. Ceea ce e o notă importantă în observarea arborelui arterial”, a explicat medicul specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, Rodica Niculescu, pentru DC Medical. 

ADVERTISEMENT
Tags: