News

Problema de sănătate care ucide două treimi din români: “Omoară mult mai mult decât cancerul”

Un medic din Capitală dezvăluie problema de sănătate care ucide două treimi din români. Această afecțiune ”omoară mult mai mult decât cancerul”.
26.09.2023 | 21:46
Problema de sanatate care ucide doua treimi din romani Omoara mult mai mult decat cancerul
Afecțiunea cardio-vasculară, problema de sănătate care ucide două treimi din români. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Care este problema de sănătate care ucide două treimi din români. Un medic de la Spitalul Universitar de Urgență București dezvăluie că două treimi dintre decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio-vasculare.

Afecțiunea cardio-vasculară, problema de sănătate care ucide două treimi din români: “Omoară mult mai mult decât cancerul”

În urmă cu doi ani, o statistică medicală scotea în evidență faptul că România se află pe primul în Uniunea Europeană la decese din cauze tratabile, ce pot fi evitate în principal prin intervenții de îngrijire a sănătății precum screening și tratament. În medie, 210 români mor astfel la fiecare 100.000, potrivit raportului Starea Sănătății în UE, prezentat de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Același raport mai spunea că bolile cardio-vasculare stau în spatele celor mai multe dintre decesele înregistrate în România. Și în prezent, această problemă ucide foarte mulți cetățeni anual.

Dragoş Vinereanu, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă București, spune că două treimi dintre decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio-vasculare. Vorbim de un procent mult mai mare decât cel al deceselor cauzate de cancer.

ADVERTISEMENT

Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de mortalitate şi nu numai că e prima cauză de mortalitate, ci două treimi dintre oamenii care mor în România mor din cauza bolilor cardio-vasculare.

Doar 20% mor din cauza cancerului. Cancerul e o mare problemă, e drept, dar bolile cardio-vasculare omoară mult mai mult decât cancerul la ora actuală. Dacă este să ne uităm şi să comparăm cu Uniunea Europeană, la noi mor mult mai mulţi din cauza bolilor cardio-vasculare decât în Uniunea Europeană”, a declarat, marţi, medicul Dragoş Vinereanu, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Hipertensiunea arterială, cel mai frecvent factor de risc care determină bolile cardio-vasculare

Același medic cardiolog din Capitală mai punctează faptul că hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc care determină bolile cardio-vasculare.

Îngrijorător este faptul că jumătate din populația de peste 50 de ani a țării este hipertensivă. În plus, mulți dintre bolnavi nici nu știu acest lucru, dată fiind frecvența scăzută cu care se prezintă la controale și analize.

ADVERTISEMENT

Jumătate din populaţia peste 50 de ani e hipertensivă. Foarte mulţi nu ştiu că sunt hipertensivi, fiindcă hipertensiunea e ucigaşul tăcut. Colesterolul: ştim, colesterol bun, colesterol rău. Colesterolul rău se numeşte LDL-colesterol. LDL-colesterolul, în ţările mediteraneene, spre exemplu, cu un anumit tip de dietă, în medie e undeva sub 100.

În România e 150. 150 e imens LDL-colesterolul, de la 180 deja ne gândim că are o boală cu care s-a născut care îi creşte LDL-colesterolul. Deci vorbim de nişte valori foarte foarte mari de LDL-colsterol, iar LDL-colesterolul este acel colesterol rău, care se depune în interiorul vasului care face vasul de sânge să se îngusteze treptat-treptat, până se închide complet, sau, mai rău, să se rupă şi atunci se face accidentul vascular cerebral”, a mai precizat Dragoş Vinereanu.

ADVERTISEMENT
Tags: