News

La ce oră se va putea vedea Eclipsa de Soare din 21 iunie de pe teritoriul României

20.06.2020 | 16:43
La ce ora se va putea vedea Eclipsa de Soare din 21 iunie de pe teritoriul Romaniei
La ce oră se va putea vedea Eclipsa de Soare din 21 iunie de pe teritoriul României. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O Eclipsă parțială de Soare va avea loc în data de 21 iunie 2020, iar aceasta va fi vizibilă şi din România.

Fenomenul astronomic va debuta la ora 08.13, cu maximul de acoperire la 08.43 și se va încheia la 09.13.

ADVERTISEMENT

Conform astronomilor, abia pe 3 septembrie 2081 va avea loc o eclipsă totală de soare vizibilă total de pe teritoriul României.

Eclipsa de Soare din 21 iunie se va vedea și de pe teritoriul României

Evenimentul de pe bolta cerului de duminică, 21 iunie, poartă denumirea de ” Eclipsă inelară” sau ”Eclipsă parțială de Soare” și are loc atunci când Luna este la cea mai mare distanță de Pământ pe orbita sa, astfel că pare mai mică pe cerul nostru în comparație cu Soarele.

ADVERTISEMENT

Diferența în mărime este tocmai ceea ce face ca eclipsele inelare să difere cele totale, atunci când poziția mai apropiată a Lunii o face să pară de aceeași dimensiuni ca Soarele. De asemenea, în acest caz, ”inelul de foc” este distorsionat de atmosfera planetei noastre.

Eclipsa parțială de Soare va putea fi oberavtă din Asia și Africa Centrală, precum și multe alte locații ca sud-estul Europei și zone întinse din Australia.

ADVERTISEMENT

Fenomenul astronomic va putea fi observat devreme în dimineața zilei de 21 iunie, începând cu ora 08:13. Faza maximă a eclipsei parțiale va avea loc la 08:43, iar fenomenul va lua sfârșit la ora 09:13, conform ObservatoBn.

Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad inaugurează cel mai mare telescop destinat publicului din România

Cu ocazia Eclipsei parțiale de Soare din 21 iunie 2020, Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad a anunțat inaugurarea celui mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România.

ADVERTISEMENT

După achiziția telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ: Soarele.

Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să fie observate în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare.

De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator, anunță sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: