News

La un pas de tragedie. Momentul în care scena Untold a luat foc. Ieșirile erau blocate de sute de oameni

Incendiu pe scena Untold, cu capacitatea Cluj Arena depășită. Tragedia de la Colectiv a planat deasupra festivalului internațional.
05.08.2023 | 15:50
La un pas de tragedie Momentul in care scena Untold a luat foc Iesirile erau blocate de sute de oameni
Din fericire flăcările au fost stinse la timp, dar a fost un moment de panică printre spectatori / Foto: printscreen, Ziar de Cluj
ADVERTISEMENT

A doua zi a festivalului Untold ce se desfășoară pe Cluj Arena s-a lăsat cu un incident care a dat fiori participanților. Un incendiu s-a declanșat pe o porțiune a scenei principale. Deși flăcările au fost repede stinse, tuturor celor prezenți le-a revenit în minte tragedia de la clubul bucureștean Colectiv, în urma căreia 65 de persoane au murit în urma unui incendiu.

Defecțiune tehnică la lansari pirotehnice

Incidentul a avut loc în timp ce la pupitru se afla DJ-ul brazilian  Alok (Achkar Peres Petrillo). Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, o defecțiune tehnică la dispozitivele de lansare pirotehnice a stat la originea incidentului. Cei aflați aproape de scenă au avut câteva momente de panică și s-au plâns de mirosul de fum degajat temporar.

ADVERTISEMENT

„La momentul spectacolului de artificii din timpul evenimentului artistic a apărut o defecțiune tehnică la unul dintre dispozitivele de lansare a artificiilor. Defecțiunea a fost remediată imediat de personalul specializat prezent în apropierea zonei. Menționăm faptul că aceasta nu a avut niciun impact asupra echipamentului sau scenei evenimentului”, a informat ISU Cluj, potrivit Observator.

„Nu vrei să fii prins”

“Miroase foarte tare a fum, am văzut cum s-a stins repede incendiul, însă oamenii au început repede să se panicheze. Nu cred că ar fi locul unde să vrei să fii prins când fiecare aleargă pentru viața lui. Este bine că până acum nu au existat evenimente, să spun așa, decât ăsta”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, un spectator.

ADVERTISEMENT

„În jurul orei 23.00 a avut loc un incident, pe scena principală a festivalului. Acestea au produs o ardere necontrolată care putea deveni un început de incendiu. A fost vorba despre câteva materiale decorative care s-au aflat pe un echipament care producea efecte speciale. Unul dintre organizatori a încercat să înăbușe flăcările respective, însă un ofițer de pompieri a folosit un stingător și a fost stinsă arderea respectivă în câteva secunde”, a explicat Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, potrivit Romania Tv.

Capacitatea Cluj Arena a fost depășită

În a doua zi a festivalului Untold, așa cum este de așteptat pe toată durata acestui eveniment (3-6 august),  capacitatea Cluj Arena a fost depășită, motiv pentru care accesul spectatorilor a fost restricționat temporar.„Arena a fost arhiplină, iar scările de la ieşire erau blocate de sute de oameni, devenind o adevărată tribune”, notează Observator.

ADVERTISEMENT

„Pentru siguranța spectatorilor din incinta Cluj Arena, ca urmare a faptului că în acel perimetru fusese atinsă capacitatea maximă admisă, în jurul orei 22.00 a fost restricționat temporar accesul spectatorilor. Facem precizarea că măsurile instituite au fost necesare pentru siguranța participanților, evacuarea spectatorilor fiind posibilă în orice moment dacă se impunea. În acest sens, la momentul de afluire maximă a spectatorilor nu a fost înregistrat niciun eveniment negativ”, a precizat ISU Cluj.

Infernul de la Colectiv, readus în memorie

Incidentul a readus în memorie tragedia petrecută în 2015 în clubul Colectiv din București. În timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity, artificiile de lângă scenă au aprins materialul poliuretanic, care este ușor inflamabil, de pe un stâlp al clădirii clubului.

ADVERTISEMENT

Focul s-a extins cu foarte mare repeziciune în toată clădirea, în timp ce spectatorii alergau disperați să-și salveze viețile. 64 de tineri au fost uciși de flăcări, 185 de peresoane au fost rănite din care 146 au fost internate în spital.

Guvernul a declarat trei zile de doliu național iar tragedia a fost cel mai grav incendiu din România care a avut loc într-un club de noapte. Numărul mare de victime a generat o revoltă și proteste de stradă masive, în urma cărora Victor Ponta și guvernul au demisionat, la fel și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

ADVERTISEMENT