News

Cristian Popescu Piedone, achitat în dosarul Colectiv. Fostul primar a fost eliberat din închisoare: ”Nu voi da statul în judecată, am conștiința curată”. Update

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost achitat în dosarul Colectiv, astfel că urmează eliberarea sa din închisoare, în urma deciziei de azi a instanței.
21.06.2023 | 15:46
Cristian Popescu Piedone achitat in dosarul Colectiv Fostul primar a fost eliberat din inchisoare Nu voi da statul in judecata am constiinta curata Update
Cristian Popescu Piedone a fost achitat în dosarul Colectiv. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
21-06-2023
12:48

Fostul primar a ieșit din închisoare și a făcut primele declarații

Piedone a ieșit din închisoare și a transmis că vrea să se întoarcă la Primărie, însă nu intenționează să dea statul român în judecată.

”Pierdusem speranța, dar nu pierdusem speranța în Dumnezeu. Am mai spus că mai sus de această instanță mai există decât Dumnezeu. M-am rugat la El, să facă dreptate. Până la înalta curte nu am avut parte decât de acele culoare, de acei scheleți în dulap. Iată, astăzi, justiția prin ÎCCJ, și nu o spun, există o speranță în România pentru dreptate.

În 30 de ani de administrație să-mi zică mie cineva că e fată mare, nu există. Fiecare cu păcatele lui, din păcate am răspuns pentru păcatele altcuiva. Primul primar al țării, i-am cerut grațierea lui, nu mie, care a semnat ca primarul. Nu voi cere, și așa statul e dator, mai vin și eu să-i cer, ce? Voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce voi avea de făcut în viitorul meu, dar a mă bate cu trecutul îmi ard prezentul. Nu am vârsta și timpul necesar. Nu știm niciunul dintre noi dacă ne sculăm, cu ea am intrat cu ea am ieșit (n.r. cu o cruce).

Condițiile din închisoare? Să știți, cum am declarat-o că plec cu onoare, demnitate și curaj și fruntea sus că știu că-s nevinovat. M-am eliberat, nu m-am încarcerat. Condițiile din închisoare, nu vreau să ajungă nimeni aici. Ești respectat dacă respecți. Am ieșit la muncă, am cosit, nu am avut probleme, nu am stat cum zic alții. Mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri. Am făcut cursuri de horticultură, trebuia să-i învăț pe oameni să planteze și ei plante.

Dacă copiii mei erau acolo în acea seară și mureau, susțineam în continuare că-s nevinovat. Le înțeleg furia, ce s-a schimbat până astăzi? Bun, rudele au fost despăgubite, banii înlocuiesc un mort, un copil? Nu am nevoie de bani, nu am nevoie să dau statul în judecată. S-a întâmplat, am ieșit”, a declarat Piedone.

Judecătorii i-au admis lui Cristian Popescu Piedone o cale extraordinară de atac în dosarul Colectiv. Cel mai probabil fostul primar va fi eliberat în câteva ore în urma deciziei luată de judecătorii de la ÎCCJ, după o amânare de mai multe luni.

Cristian Popescu Piedone, achitat în Dosarul Colectiv

Astfel, judecătorii ÎCCJ au admis calea extraordinară de atac a avocaților lui Cristian Popescu Piedone, la 1 an și o lună după ce a stat închis la Penitenciarul Jilava. Piedone mai avea de stat după gratii aproximativ 3 ani de zile. Cu toate acestea, Piedone e achitat astăzi în acest dosar și va ajunge un om liber în curând.

ADVERTISEMENT

Interesant, doar Cristian Popescu Piedone a beneficiat de această decizie a instanței, în timp ce patronii Colectiv nu.  ”Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016.

Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. II.

ADVERTISEMENT

Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare:

În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

ADVERTISEMENT

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”, se arată în decizia instanței.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, Cristian Popescu Piedone își recâștigă dreptul de a candida pentru un nou mandat de primar. Piedone își pierduse mandatul după condamnarea din mai 2022, însă decizia de astăzi a instanței practic șterge cu buretele cazierul lui Piedone. Într-un mod extraordinar specialiștii spun că Piedone și-ar putea recupera inclusiv mandatul pierdut pentru o condamnare care a fost ștearsă cu buretele, peste noapte.

ADVERTISEMENT