Life

Lacul care și-a schimbat culoarea în violet intens. Fenomenul spectaculos i-a intrigat pe mulți, ce s-a întâmplat, de fapt

Lacul a cărui culoare a devenit violet intens. Mulți au fost fascinați de fenomenul spectaculos. Ce s-a întâmplat, de fapt.
05.04.2024 | 17:59
Lacul care sia schimbat culoarea in violet intens Fenomenul spectaculos ia intrigat pe multi ce sa intamplat de fapt
Un lac și-a schimbat culoarea în violet intens. Sursa foto: Capturi YouTube CityNews/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lacul care s-a colorat în violet intens și a uimit pe toată lumea. Cei prezenți la fața locului au fost uimiți de acest fenomen. Cum s-a întâmplat, însă, acest lucru?

Lacul care și-a schimbat culoarea în violet intens. Mulți au fost fascinați de fenomenul spectaculos

Acest fenomen s-a petrecut în Germania, iar o imagine cu lacul colorat în violet intens a fost postată în mediul online. Toți cei care au văzut fenomenul au fost surprinși.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, lacul s-a colorat din cauza bacteriilor venite la suprafața apei și care sunt, de obicei, prezente în straturile mai adânci, acolo unde se află cantități mari de sulf dizolvat și unde nu este oxigen.

Bacteriile respective conțin pigmenți de tip carotenoizi și produc o culoare roșiatică, conform Le Figaro. Dacă bacteriile ajung la suprafață, în anumite condiții de mediu, atunci apa capătă culoarea purpuriu.

ADVERTISEMENT

Culoarea lacului a fascinat pe toată lumea, iar unele persoane au crezut, atunci când au văzut imaginile la știri, că acestea sunt editate, de fapt. Surpriza a fost mare atunci când au văzut că totul este real.

“Când am văzut la știri, am crezut că este un montaj foto sau ceva de genul ăsta”, a spus un turist după ce a văzut lacul colorat în violet, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Fenomenul care a surprins pe toată lumea este, însă, unul temporar. Atunci când bacteriile vor ajunge înapoi la adâncimi mai mari ale lacului, culoarea acestuia va reveni la normal.

Nu este pentru prima dată când se petrece un asemenea fenomen. Lacul a mai fost colorat în violet și în 2020 și 2021, astfel că sunt șanse ca oamenii să vadă din nou fenomenul, la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Fenomene asemănătoare au avut loc și în România

Acum ceva timp, în România s-a petrecut un fenomen asemănător în lacul Techirghiol din județul Constanța. Apa acestuia a devenit roz, spre surprinderea localnicilor și turiștilor.

Culoarea ar fi apărut tot din cauza unor bacterii, iar acestea au ajuns să se înmulțească în mod necontrolat. Din cauza deshidratării, apa s-a concentrat în săruri. Acest lucru a favorizat dezvoltarea bacteriilor ce utilizează ca pigment sintetizator nuanța de roz violaceu, potrivit biologului Adrian Bâlbă.

Tot la noi în țară, dar în Bistrița Năsăud, apa unui râu a devenit roșie. Acest lucru s-a întâmplat în 2022 în apa Sălăuța, afluent al Someșului Mare.

ADVERTISEMENT