Life

Fenomen neobișnuit în Bistrița Năsăud. Apa unui râu a devenit roșie: ”Miros nu are. Nu știm ce s-a întâmplat”

Un fenomen straniu a fost observat într-o comună din județul Bistrița Năsăud. Apa unui râu a devenit roșie, spre uimirea localnicilor.
14.10.2022 | 22:46
Fenomen neobisnuit in Bistrita Nasaud Apa unui rau a devenit rosie Miros nu are Nu stim ce sa intamplat
Locuitorii din apropierea râului sunt speriați. Sursa foto: captură video Observator BN, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fenomen mai puțin obișnuit în comuna Zagra, din județul Bistrița Năsăud. Apa râului Sălăuța, afluent al Someșului Mare, a devenit roșie.

Apa unui râu dintr-o comună din Bistrița Năsăud a devenit roșie. Locuitorii au luat probe

Oamenii din zonă sunt uimiți de situație și nu își pot explica o cauză. Proprietarii unei păstrăvării din apropiere au filmat totul și au postat în online.

ADVERTISEMENT

Totul a fost observat în după-amiază zilei de joi, 13 octombrie. De asemenea, martorii oculari au luat probe și le-au dus într-un centru special pentru analize. Totul este cu atât mai misterios cu cât apa nu are miros.

”Am luat niște probe de apă să le ducem la analize. Chiar nu ne dăm seama de ce s-a colorat apa în roșu.

ADVERTISEMENT

Miros nu are. Nu știm ce s-a întâmplat”, a declarat Nina Rus, proprietarea păstrăvăriei pentru publicația timponline.ro

Comisarii Gărzii de Mediu nu au reușit nici ei să identifice sursa poluării.

”Aseară, colegii mei nu au reușit să identifice sursa poluării. S-u luat mai multe probe. Apa nu avea miros și din fericire nu a fost mortalitate piscicolă. Cei de la Păstrăvării nu au fost afectați.

ADVERTISEMENT

Vineri dimineață, cei de la Apele Române au transmis că apele Sălăuței sunt curate. Oricum, colegii vor merge din nou în zonă și vor încerca să afle ce anume ar fi putut colora apa așa!”, a declarat comisar șef Grațian Morariu, potrivit bistrițeanul.ro

Ce spune primarul comunei Zagra despre apa roșie a râului Sălăuța

De cealaltă parte, nici autoritățile locale nu-și pot explica fenomenul bizar. Edilul comunei, Nicolae Bușcoi, bănuiește că la mijloc ar fi vorba despre lucrări miniere, dar nu au avut loc în localitatea lui.

ADVERTISEMENT

Fenomen similar și în apropierea Capitalei. Râul Pasărea și-a schimbat culoarea

Luna trecută, un alt fenomen ciudat a avut loc în comuna Tunari, din județul Ilfov. Apa râului Pasărea și-a schimbat culoarea într-un verde intens, potrivit turismistoric.ro

De mai bine de o săptămână râul Pasărea a avut un verde intens.Specialiștii au venit apoi cu explicații și au spus că fenomenul se numește eutrofizare, un proces natural în ecosistemele acvatice.

Eutrofizarea constă în îmbogățirea nutrienților produși de un exces de materie organică. Dacă apă este poluată, își pierde din funcționalitate în ecosisteme. Drept urmare, devine toxică și nu mai este potabilă.

ADVERTISEMENT