News

Lege importantă intrată în vigoare pe 6 ianuarie. Cei care nu o respectă pot primi amenzi de până la 10.000 de lei

O lege importantă pentru proprietarii de locuințe din România a intrat în vigoare pe 6 ianuarie. Amenzi uriașe pentru cei care nu o respectă.
07.01.2024 | 17:19
Lege importanta intrata in vigoare pe 6 ianuarie Cei care nu o respecta pot primi amenzi de pana la 10000 de lei
Lege importantă intrată în vigoare pe 6 ianuarie. Îi vizează pe proprietarii de locuințe. Pot primi amenzi uriașe dacă o încalcă. Sursa foto: Politia Romana / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De sâmbătă, 6 ianuarie 2024, în România a intrat în vigoare o lege extrem de importantă care îi vizează pe proprietarii de imobile. Dacă nu o respectă, aceștia pot primi amenzi uriașe.

Lege importantă intrată în vigoare pe 6 ianuarie. Îi vizează pe proprietarii de locuințe

În toamna anului trecut, în spațiul public apăruse informația că o lovitură devastatoare vizează piața imobiliară din România. Un proiect care a trecut în octombrie de Senat prevedea ca închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic să fie interzisă.

ADVERTISEMENT

O lege prin care s-au stabilit anumite măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a apărut prima dată în vara anului 2022. Ea a fost însă modificată ulterior.

Astfel, potrivit Legii 426/2023, care modifică Legea 212/2022 referitoare la reducerea riscului seismic al clădirilor, este interzisă închirierea sau cedarea în folosință a locuințelor situate în clădirile clasificate în clasa de risc seismic RsI. Această nouă regulă a intrat în vigoare începând cu data de 6 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

E important de punctat că interdicția se va aplica din momentul în care locuinţele au fost încadrate în clasa de risc seismic RsI, până când se termină consolidarea imobilului.

Interdicția a închiriere a unor astfel de imobile rămâne în vigoare până când clădirea este consolidată. Asta în cazul în care proprietarii decid să efectueze lucrările de consolidare.

ADVERTISEMENT

Românii proprietari de imobile în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic care încalcă această interdicție vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit bugetul.ro.

Ce se întâmplă cu chiriile aflate în derulare în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic

Această lege nu se referă doar la simpli chiriași. Actul interzice și desfășurarea de activități permanente sau temporare în spațiile publice (cu altă destinație decât cea de locuință), care implică adunări de persoane – cel puțin 50 de persoane într-o încăpere. Și în aceste cazuri, contravențiile pot duce la amenzi de până la 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform aceleiași legi, contractele aflate în derulare pentru închirieri sau alte activități în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic se vor încheia în mod automat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Se va întâmpla pe 5 februarie 2024.

ADVERTISEMENT