News

Piața imobiliară din România, lovitură dură. Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I, interzisă. Proiect

Închirierea de apartamente în clădirile cu risc seismic clasa I ar putea fi interzisă în România. Un proiect de lege în acest sens a trecut de Senat.
01.10.2023 | 13:45
Piata imobiliara din Romania lovitura dura Inchirierea de apartamente in blocurile cu risc seismic I interzisa Proiect
Proiect: închirierea de apartamente în clădirile cu risc seismic I, interzisă în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Lovitură devastatoare pentru piața imobiliară din România. Un proiect care a trecut de Senat prevede ca închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic să fie interzisă.

Proiect: închirierea de apartamente în clădirile cu risc seismic I, interzisă în România

În luna martie a acestui an, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede mai multe reguli noi pentru clădirile cu risc seismic. Printre acestea era și interdicția de închiriere sau cedare în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuință clasificate cu risc seismic I.

ADVERTISEMENT

Între timp, legislația în domeniu a avansat. Astfel, apartamentele care se află în blocuri cu risc seismic 1 ar urma să fie interzise la închiriere. Asta doresc autoritățile printr-un proiect inițiat de Guvern. Actul a trecut de Senat și se află în dezbatere parlamentară.

Sunt vizate de lege imobilele care se pot prăbuși în cazul unui cutremur cu magnitudine 7. Această inițiativă îi aparține fostului ministru al dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă.

ADVERTISEMENT

Demersul are ca punct de plecare luna martie a acestui an. Vine după cele două cutremure consecutive produse pe 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia. Atunci, s-au constatat deficiențe mari la construcția clădirilor.

Referindu-se la acest subiect extrem de sensibil, Mircea Zilișteanu, expert în piața imobiliară, spune la RFI că majoritatea acestor imobile sunt amplasate în zone centrale. Ele sunt oferite spre închiriere pe termen scurt. În opinia sa, scoaterea acestor proprietăți de pe aplicații ca Booking sau Airbnb ar fi dificilă, dar nu imposibilă.

ADVERTISEMENT

Pe clădirile astea este obligatoriu să fie acea bulină care semnalează faptul că acea clădire este cu risc seismic. Sigur, eliminarea de pe platforme ca Airbnb sau Booking ar fi destul de dificilă. Aceste proprietăți pot fi totuși urmărite de către administrația statului. Și evident că dacă sancțiunile pentru o astfel de listare ar fi foarte mari, atunci sigur că proprietarilor le ar fi teamă să le mai promoveze”, spune specialistul.

Lege intrată deja în vigoare. Din august 2023 se interzic activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu risc seismic I și II

Potrivit unei statistici oficiale oferită de Ministerului Dezvoltării, în Romania sunt peste 2.600 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1 si 2. Majoritatea, aproape 400 se află în București. Dintre acestea, 350 sunt situate în zona centrală.

ADVERTISEMENT

Trecerea de Senat a proiectului ministrului UDMR vine după ce, din luna august a acestui an, a intrat în vigoare o altă lege în domeniu. Aceasta interzice activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu risc seismic I și II.

Legea se vrea o conștientizare pentru deținătorii de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită