Inițiativa legislativă privind prevenirea și reducerea risipei alimentare prevede ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va realiza o platformă online unde operatorii economici vor raporta date privind risipa alimentară.
Totodată, ministerul va realiza o strategie națională menită să prevină și să reducă risipa alimentară. Baza de date va fi actualizată o dată la cinci ani.
”Autorităţile administraţiei publice vor avea, pentru prima dată în legislaţie, obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare.
Operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Se vor stabili condiţii mai puţin birocratice pentru organizaţiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanţuri alimentare”, e precizat într-un comunicat al USR.
Proiectul a fost depus de deputatul USR Diana Buzoianu alături de alți 160 de parlamentari din toate partidele.
”România este ţara cu peste o treime din populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare.
Pe scurt, pierdem zilnic cantităţi considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de faţă îşi propune să facă paşi importanţi în acest sens”, a transmis Diana Buzoianu, conform ziare.com.
Românii au o tradiție din a arunca alimente, pentru că oamenii cumpără mereu mai mult decât au nevoie.
„Din păcate, obiceiul nostru de a cumpăra “ca să fie în casă” este de multe ori păgubos pentru bugetul de familie. Întotdeauna, când se găteşte prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreşit la gunoi.
Aşa se explică statisticile care arată că din totalul alimentelor pe care le aruncăm, 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume şi 20% pâine”, a explicat Bogdan Constantinescu, managerul unei companii de salubritate.
Specialistul a oferit un sfat românilor care risipesc mâncare: ”Pentru a le face să dureze mai mult, atunci când cumpăraţi mai mult decât e necesar, depozitaţi-le, curate şi uscate, într-un loc rece, întunecat şi bine ventilat, încercând să le aşezaţi astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. Mai mult decât atât, le puteţi transforma în sucuri naturale, pe care le puteţi consuma proaspete sau le puteţi congela”.