News

Risipă alimentară în România. Câtă mâncare aruncăm, de fapt, la gunoi.

05.03.2021 | 08:55
Risipa alimentara in Romania Cata mancare aruncam de fapt la gunoi
Mâncarea gătită, fructele şi legumele, pâinea, laptele şi brânza ajung adesea la gunoi. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de o companie de salubritate activă şi pe zona de reciclare şi colectare separată indică mâncarea gătită, fructele și legumele, pâinea, laptele şi brânza drept alimentele pe care cetățenii români le aruncă adesea la gunoi.

Din cauza perioadelor îndelungate petrecute acasă, aceștia au gătit în ultimul an cu 30% mai mult față de 2019, generând astfel mult mai multe deșeuri alimentare.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna, când se găteşte prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreşit la gunoi”, susține managerul companiei de salubritate.

Românii aruncă mâncarea la gunoi. Ce alimente ajung adesea în tomberoane

Din păcate, obiceiul nostru de a cumpăra “ca să fie în casă” este de multe ori păgubos pentru bugetul de familie. Întotdeauna, când se găteşte prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreşit la gunoi.

ADVERTISEMENT

Aşa se explică statisticile care arată că din totalul alimentelor pe care le aruncăm, 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume şi 20% pâine”, mai spune Bogdan Constantinescu.

România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme, pe persoană, în comparație cu Spania, de pildă, unde există o medie de 51 de kilograme/persoană.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că la noi preţul pâinii este cu aproape 50% mai mic decât media europeană, însă nu ar trebui să cumpărăm mai mult decât este necesar sau, atunci când facem acest lucru, să învăţăm să păstrăm ori să refolosim acest aliment.

Nu este normal ca 20% din pâinea pe care o cumpărăm să ajungă printre deşeuri”, explică specialistul în reciclare şi colectare separată, care a întocmit o listă cu cele mai irosite alimente şi câteva sfaturi despre cum să le consumăm, fără să ne supraalimentăm.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la mâncarea gătită, 24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie pusă la păstrare în congelator de fiecare dată când se constată că este prea multă.

În ceea ce priveşte fructele, al doilea aliment cel mai irosit, în fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate. „Pentru a le face să dureze mai mult, atunci când cumpăraţi mai mult decât e necesar, depozitaţi-le, curate şi uscate, într-un loc rece, întunecat şi bine ventilat, încercând să le aşezaţi astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. Mai mult decât atât, le puteţi transforma în sucuri naturale, pe care le puteţi consuma proaspete sau le puteţi congela”, ne îndeamnă Bogdan Constantinescu.

Brânza este, de asemenea, un aliment care ajunge mai mereu la gunoi, pentru simplul fapt că îşi schimbă culoarea sau mirosul. Ea poate fi utilizată, însă, la gătit, în paste, soruri bechamel sau preparate gratinate, chiar şi atunci când nu mai are prospeţimea de la început.

Zeci de tone de cartofi ajung anual la gunoi, în condiţiile în care variantele de preparare şi de păstrare nu sunt deloc puține. Spre exemplu, dacă au fost ținuți într-un loc întunecat, rezistă câteva săptămâni sau chiar luni și pot fi preparaţi, apoi congelaţi în porţii.

Mai mult, există prăjituri din cartofi şi tot felul de piureuri sau bulete care se pot prepara cu ușurință, adăugând doar câteva ingrediente uzuale. Cartofii mai pot fi fierţi, tăiaţi felii şi congelaţi.

ADVERTISEMENT