News

Legea care devine obligatorie în noiembrie. Milioane de români vor fi afectați. Ce trebuie să știe neapărat toți proprietarii de apartamente

Noi reglementări pentru proprietarii de locuințe. Cum vor să se asigure autoritățile că sunt încheiate asigurările obligatorii
29.10.2023 | 10:11
Legea care devine obligatorie in noiembrie Milioane de romani vor fi afectati Ce trebuie sa stie neaparat toti proprietarii de apartamente
Noi reglementări pentru proprietarii de locuințe Sursa foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

O nouă lege care urmează a intra în vigoare luna viitoare condiționează înscrierea unei locuințe în Cartea Funciară de existența asigurării obligatorii pentru locuința respectivă.

Legea care devine obligatorie în noiembrie

Autoritățile au reușit să modifice o lege care era în vigoare de mai mulți ani, însă nu era întocmai respectată. Potrivit noilor dispoziții legislative, de luna viitoare, românii vor trebui să prezinte o asigurare obligatorie pentru locuințe la înscrierea în Cartea Funciară.

ADVERTISEMENT

”Începând cu 11 noiembrie va intra în vigoare noua noastră lege şi una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când o locuință este înregistrată în Cartea Funciară.

Măsurile pe care noi le-am găsit oportune în momentul de faţă, fără a afecta celelalte entităţi implicate în lege, sunt, în primul rând, introducerea unui punct de verificare a poliţei aşa cum am spus la Cartea Funciară.

ADVERTISEMENT

Atunci când o locuinţă este înscrisă în Cartea Funciară ea trebuie să facă dovada existenţei acestei poliţe de asigurare”, a declarat Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) citată de Antena 3 CNN.

Se modifică o lege din 2008

Directorul general al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că se lucrează încă din 2018 la modificarea unei legi în vigoare din 2008.

ADVERTISEMENT

“Am muncit foarte mult cu cei de la PAID şi cu UNSAR. Încă din 2018 am avut un grup de lucru ca să reuşim să schimbăm această lege.

După lupte seculare care au durat 30 de ani, vorba lui Caragiale, am reuşit să schimbăm o lege care era în vigoare din 2008. Lege care suporta şi nişte modificări.

ADVERTISEMENT

Este un pas mare înainte. Legea care intră în vigoare pe 11 noiembrie, norma secundară care pune în aplicare această lege este aproape gata, discutată cu cei de la PAID, urmează să o aprobăm în consiliul ASF şi publicată în Monitorul Oficial”, a explicat Valentin Ionescu.

Astfel, conform noului act normativ, orice modificare în Cartea Funciară se va face doar dacă locuința are o asigurare obligatorie în caz de dezastre naturale. Este modalitatea prin care autoritățile încearcă să-i determine pe cetățenii să încheie polițe de asigurare obligatorii fără a recurge la sancțiuni.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e...
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e viaţa în Buzescu fără canalizare şi gaze, dar cu palate
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de...
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie