News

Legea care “îndulcește” taxa de solidaritate pentru OMV, promulgată de Klaus Iohannis. Câți bani va plăti gigantul petrolier

Klaus Iohannis a promulgat vineri, 12 mai, Legea taxei de solidaritate. Acesta va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare peste câteva zile.
12.05.2023 | 18:53
Legea care indulceste taxa de solidaritate pentru OMV promulgata de Klaus Iohannis Cati bani va plati gigantul petrolier
Iohannis a promulgat Legea taxei de solidaritate. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 12 mai,  mai multe decrete, inclusiv unul referitor la noua lege privind taxa de solidaritate în energie, care a fost “îndulcită” în privința prevederilor față de forma inițială.

Taxa de solidaritate, “îndulcită” pentru OMV

După promulgarea legii, aceasta urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare la trei zile calendaristice de la publicare:„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023)”.

ADVERTISEMENT

Noua lege introduce o taxă de solidaritate aplicată la cantitatea de țiței rafinat, cu o valoare de 350 de lei pe tonă, afectând doar companiile care extrag și rafinează țiței, cum ar fi Petrom. Aceasta ar urma să plătească o taxă de solidaritate de aproximativ 300 de milioane de euro la o cantitate de circa 4,2 milioane de tone de petrol rafinată.

Anterior, statul român se aștepta să colecteze o taxă cuprinsă între 3 miliarde lei și un miliard de euro, în timp ce compania susținea că nu datorează taxa de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Black Sea Oil&Gas este una dintre puținele companii care nu vor fi afectate de taxa de solidaritate, deoarece au obținut producție din domeniile prevăzute în lege începând cu anul trecut. În același timp, Legea elimină și un procent de 60% aplicat pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018-2021.

Legea a fost modificată tacit, fără anunțuri publice

Coaliția PSD-PNL-UDMR a “îndulcit” prevederile Legii privind taxa de solidaritate în energie, tacit, fără niciun anunț public. Suprataxa de 60% pe veniturile extraordinare ale companiilor petroliere fusese impusă în decembrie 2022 de guvernul Ciucă prin ordonanță de urgență și a fost eliminată fără dezbatere publică. OMV Petrom a avut cel puțin două întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă, care nu au fost comunicate public.

ADVERTISEMENT

În luna aprilie, Președintele Klaus Iohannis a retransmis legea referitoare la taxa de solidaritate pentru companiile din industria energetică înapoi în Parlament. Decizia a fost luată ca urmare a unei ordonanțe guvernamentale defectuoase care a introdus taxa de solidaritate, iar OMV Petrom, principalul obiectiv al taxei, a susținut că nu se încadrează în aceasta.

„Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

ADVERTISEMENT

Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, a explicat atunci șeful statului.

ADVERTISEMENT