News

OMV Petrom va plăti mai puțini bani pentru taxa de solidaritate. Noile modificări făcute de senatori îi iartă pe austrieci

OMV Petrom va plăti mai puțini bani pentru taxa de solidaritate. Noile modificări făcute de senatori îi iartă pe austrieci de noi cheltuieli.
02.05.2023 | 22:26
OMV Petrom va plati mai putini bani pentru taxa de solidaritate Noile modificari facute de senatori ii iarta pe austrieci
OMV Petrom va plăti mai puțini bani. Foto: Wikimedia
ADVERTISEMENT

OMV Petrom va plăti mai puțini bani pentru taxa de solidaritate. Noile modificări făcute de senatori îi iartă pe austrieci de noi cheltuieli. Telenovela taxei de solidaritate a înregistrat un nou episod, de data aceasta favorabil pentru OMV Petrom, companie care va plăti mai puțini bani.

OMV Petrom va plăti mai puțini bani pentru taxa de solidaritate

Asta, după ce senatorii au adus mai multe modificări legii. Conform Antena 3, amendamentele au eliminat procentul de 60% aplicat asupra diferenței de profit între anul anterior și media anilor 2018-2021, dar și modifică sfera de aplicare a taxei de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Special pentru Petrom a fost introdusă o taxă aplicată cantității de petrol rafinat, mai exact 350 de lei pe tonă. ”Această taxă este cu siguranță specială pentru Petrom, deoarece amendamentul menționează companiile care extrag și rafinează petrol, ceea ce se aplică doar în cazul Petrom”, menționează sursa citată.

Petrom a rafinat 4.6 milioane de tone de petrol și produse semifinite în 2021, astfel că ar trebui să plătească 300 de milioane de euro pentru 4.2 milioane de tone de petrol. În vechea formă a legii Petrom ar fi trebuit să plătească 1 miliard de euro, însă oricum a anunțat oficial că nu va plăti taxa pentru că nu era obligată conform calculelor.

ADVERTISEMENT

Între timp, compania BSOG a scăpat de plata taxei pentru că unul dintre amendamente prevede ca “contribuabilii care nu au obținut producție în domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) în perioada 2018-2021 nu datorează contribuția de solidaritate”. Conform sursei citate, compania a solicitat să nu plătească taxa pentru că extracția gazelor a început doar anul trecut.

Dacă OMV va plăti mai puțini bani, nu același lucru se poate spune despre Romgaz și Rompetrol, care vor plăti taxa exact așa cum era prevăzută în trecut, pentru că nimic nu s-a modificat pentru aceste companii. Taxa de solidaritate era impusă de la nivel european, pentru că multe companii au făcut profit ireal și nejustificat din cauza războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Guvernul României nu a găsit pârghiile legale să oblige companiile să plătească 60% din profiturile excesive.

ADVERTISEMENT

În luna februarie, ministrul finanțelor Adrian Câciu dădea asigurări că OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate până pe 25 iunie, deși austriecii au anunțat că nu intenționează să facă. ”Eu rămân la ceea ce am spus, (OMV – n.red.) va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească, chiar şi dacă ar vrea, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a declarat Adrian Câciu.

”Comisia Europeană a înleles toate scăpările din regulament, am şi spus că ar trebui să revină cu o clarificare la regulamen. Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul (la miniştrii energiei – n.red), nu la finanţe.

ADVERTISEMENT

Noi avem dialog în general. Pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. Suntem într-un dat. Nu pot să dau timpul înapoi. Poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”, a mai transmis Câciu

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori