News

Klaus Iohannis trimite Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate: ”Ar putea produce efecte nedorite”

Klaus Iohannis a decis să trimită Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate. Cotroceniul consideră că aceasta ”ar putea produce efecte nedorite”.
13.04.2023 | 21:41
Klaus Iohannis trimite Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate Ar putea produce efecte nedorite
Klaus Iohannis trimite Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a decis, joi, să trimită Parlamentului, cererea de reexaminare a legii privind taxa de solidaritate. Vorbim de taxa pe care ar trebui să o plătească marile companii din energie, printre care și OMV Petrom.

Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea prin care OMV se încadra la taxa de solidaritate. Explicația Cotroceniului

Pe 29 martie 2023, Camera Deputaților adopta un proiect de lege care extindea taxa de solidaritate. Aleșii obligau și OMV Petrom la plată. Decizia s-a luat după ce compania austriacă a anunțat că nu datorează această taxă.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege de luna trecută aproba o ordonanță de Guvern (nr. 186/2022) ce impunea o contribuție de solidaritate de 60% pe ”profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform cu un regulament european în acest sens.

Taxa se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

ADVERTISEMENT

Încă din 2022, reprezentanții OMV Petrom au anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că sub 75% din cifra de afaceri a companiei provine din aceste sectoare.

Klaus Iohannis explică, în cererea de reexaminare a actului, că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie, în care este prevăzută şi contribuţia de solidaritate, are unele dispoziţii care ”nu sunt îndeajuns de clare”, astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

ADVERTISEMENT

”Este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, precizează Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, ferm împotriva unei taxe de solidaritate încă din 2022: ”Nu consider că ar fi optimă”

Încă de la mijlocul anului trecut, președintele și-a exprimat public poziția contra unei taxe de solidaritate. ”Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate”, caracteriza Iohannis, în iunie 2022, un astfel de demers legislativ.

ADVERTISEMENT

Această chestiune cu taxa de solidaritate s-a mai discutat. Eu m-am exprimat public. În această chestiune mi-am păstrat abordarea. Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate”, mai spunea Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT