News

Legea pensiilor din Ungaria ar putea fi modificată. Persoanele care şi-au schimbat sexul, vizate

Ungaria vrea să modifice legea privind pensiile speciale. Ce prevede proiectul parlamentarilor cu privire la cei care își schimbă genul.
14.07.2023 | 14:36
Legea pensiilor din Ungaria ar putea fi modificata Persoanele care siau schimbat sexul vizate
Legea pensiilor din Ungaria ar putea fi schimbată. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor din Ungaria ar putea fi schimbată. Doi politicieni au inițiat un proiect potrivit căruia persoanele care și-au schimbat sexul nu vor mai primi pensia specială pentru femei.

Legea pensiilor din Ungaria ar putea suferi modificări

Parlamentarii care au propus schimbarea amendamentului din legea pensiilor sunt Zsolt Semjé, din Partidul Popular Democrat Creştin, şi Gergely Gulyás, din partidul Fidesz.

ADVERTISEMENT

Astfel, pensia „Femei 40” ar putea fi acordată persoanelor care s-au aflat în câmpul muncii vreme de 40 de ani ca femei, potrivit inițiativei legislative a celor doi parlamentari maghiari.

„Nu se poate imagina ca un drept ce recunoaşte rolul proeminent jucat de femei în societate să poată fi acordat în mod abuziv celor care, în anumite cazuri, simt dintr-o dată că sunt femei, după 39 de ani lucraţi ca bărbaţi”, se arată în proiectul de lege, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a fost publicată joi. Se precizează că pensia specială respectivă va ajunge la persoanele care au beneficiat, 40 de ani, de drepturile de asigurări sociale acordate de statul ungar. Mai exact, femeilor care nasc copii.

Totodată, inițiatorii au menționat în expunerea de motive că potrivit legii fundamentale, în Ungaria se ia în considerare sexul avut la naștere de către o persoană. Astfel, nu se poate ține cont de schimbările de gen.

ADVERTISEMENT

Ungaria, țara care a adoptat legea care interzice reprezentarea sau promovarea homosexualităţii

„Nu poate fi luată în considerare nicio schimbare contrară determinării biologice, având în vedere că nici măcar în ţările care permit schimbarea sexului aproape în mod arbitrar nu se poate imagina ca un drept ce recunoaşte rolul proeminent jucat de femei în societate să poată fi acordat în mod abuziv celor care, în anumite cazuri, simt dintr-o dată că sunt femei, după 39 de ani lucraţi ca bărbaţi.”, precizează sursa citată.

Amintim că în anul 2021, Ungaria a adoptat o lege care nu permite „reprezentarea sau promovarea homosexualităţii şi schimbarea de gen în rândul minorilor în unitățile de învățământ ori în spațiul public.”

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a transmis, cu privire la această lege adoptată acum doi ani, că încalcă Carta drepturilor fundamentale a UE și tratatul referitor la drepturile omului și nediscriminare.

ADVERTISEMENT