News

Viktor Orban, idolul anti-migranți, deschide ușa lucrătorilor străini. Economia Ungariei duduie de muncitori români și ucraineni

Viktor Orban deschide ușa „muncitorilor invitați”. Guvernul de la Budapesta a început o operațiune masivă de recrutare a lucrătorilor străini în Ungaria.
01.05.2023 | 13:33
Viktor Orban idolul antimigranti deschide usa lucratorilor straini Economia Ungariei duduie de muncitori romani si ucraineni
Liderul de la Budapesta are un dublu discurs: denunță migranții dar economia Ungariei are nevoie de ei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce Viktor Orban refuză „amestecarea popoarelor”, condamnând UE că vrea să „impună migranți”, guvernul național-conservator de la Budapesta facilitează sosirea muncitorilor străini, recrutați până în Indonezia. Intransigent față de imigrația ilegală, actualul guvern al lui Viktor Orban întinde covorul roșu ”muncitorilor invitați”, lucrători străini foarte utili pentru a-i înlocui pe maghiarii pe care țara nu a reușit să-i păstreze.

Condiții de angajare mai relaxate

Vara anului 2015: pe măsură ce fluxul de migranți a explodat pe ruta balcanică, Viktor Orban a devenit idolul dreptei radicale prin blocarea frontierei cu Serbia cu un gard de 175 de kilometri. În anul următor, Viktor Orban a declarat că Ungaria, puternic afectată de imigrație, ”nu are nevoie de nici un migrant pentru ca economia sa să funcționeze”. Astăzi, în spatele fațadei naționaliste a Budapestei, „muncitorii invitați” suplinesc lipsa de lucrători locali.

ADVERTISEMENT

Din septembrie 2021, un decret – promovat de patronatul maghiar – permite vietnamezilor, mongolilor, filipinezilor, indonezienilor, bielorușilor, kazahilor, macedonenilor, bosniacilor și muntenegrenilor să obțină în câteva săptămâni vize de muncă pentru doi ani, reînnoibile. Vara trecută, Budapesta a decis să relaxeze condițiile de angajare a cetățenilor din cincisprezece țări din afara UE, în special din Asia și America de Sud.

Recrutare masivă

La 9 martie, în timpul unui discurs economic ținut în fața Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei (MKIK), Viktor Orban a declarat că Ungaria ”va avea nevoie de 500.000 de noi muncitori în decurs de unul sau doi ani”, prioritate având ”rezervele interne”, evocând totodată necesitatea de a ”aduce lucrători străini”. Aceștia ”nu pot rămâne decât pentru o perioadă determinată de timp”, pentru a evita ”capcana în care se află Europa de Vest”, cu muncitori imigranți care ar ”submina viața și cultura noastră”, a mai menționat Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Potrivit institutului național maghiar de statistică KSH, 74.000 de muncitori străini lucrau în Ungaria la jumătatea anului 2022, cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă din anul precedent. Numărul lor ar fi mai aproape de 100.000, potrivit unei asociații specializate în resurse umane.

Pe site-ul internet al Portfolio, mai mulți experți menționează între 500 și 1.000 de sosiri în fiecare lună. Turismul, agricultura, industria hotelieră și de catering și industria se agață de prețioșii “vendégmunkások” (”muncitori invitați” în limba maghiară).

ADVERTISEMENT

Un străin din doi, român sau ucrainean

Fiecare al doilea muncitor străin provine din Ucraina și România. Aproximativ 12.000 provin din Asia, în special din Vietnam și China, principalul partener comercial al Budapestei. În 2018, un reportaj realizat de Abcúg a documentat deja integrarea reușită a lucrătorilor mongoli în Mór (în nord-vestul Ungariei). Cele trei companii principale din marele oraș de lângă Székesfehérvár (Videoton, Denso și Harman) se bazează pe un număr semnificativ de ”muncitori invitați”.

Agențiile de recrutare, precum Menton Jobs, lucrează la turație maximă. ”Companiile consideră că muncitorii asiatici sunt de mare ajutor și îi primesc cu bucurie pe cei pe care îi recomandăm”, spune directorul acesteia, Tamás Horváth. ”Asiaticii sunt la fel de pretențioși ca și ungurii, dar trebuie să îi plătim corespunzător pentru ca ei să nu îi urmeze pe foștii noștri lucrători ucraineni în Europa de Vest”, spune el.

ADVERTISEMENT

Contingente de „muncitori invitați”

Unul dintre cele mai mari contingente de ”muncitori invitați” se află în Tiszaújváros, un oraș industrial din nord-estul țării, unde aceștia reprezintă 3.000 din cei 15.000 de locuitori. Turci, indieni, români și ucraineni muncesc zece ore pe zi la extinderea unui complex petrochimic al MOL (cea mai mare companie din țară), scrie Slate.

Muncitorii internaționali sunt repartizați între reședințe hoteliere cu un confort mai degrabă sumar și ansambluri de locuințe situate în parcul industrial. Waberer’s, principalul transportator rutier din țară (deținut majoritar de István Tiborcz, ginerele lui Viktor Orbán), angajează numeroși șoferi indieni, recrutați până în Bangalore de o firmă specializată, pentru a compensa lipsa de camionagii maghiari.

De la începutul lunii martie, șoferi kenyeni s-au alăturat companiei care deține 2.000 de camioane și are 6.000 de angajați, ceea ce certifică faptul că forța de muncă maghiară continuă să reprezinte cea mai mare parte a personalului său. În Tab (vestul Ungariei), nu departe de țărmul sudic al popularului lac Balaton, companiile din municipiu și din împrejurimi au mai multe locuri de muncă vacante decât lucrătorii maghiari disponibili, aceștia preferând orașele mai mari din regiune sau chiar din străinătate, cum ar fi Germania sau Austria.

„Nu sunt ei, nu sunt fabrici”

Ca urmare, filiala locală a Flex, o companie americană specializată în subcontractarea producției de echipamente electronice, angajează o proporție deloc neglijabilă de „muncitori invitați”. ”Compania are 400 de filipinezi și 200 de cetățeni din alte țări, ceea ce reprezintă 30% din angajați”, confirmă Jenő Schmidt, primarul comunei cu 4.000 de locuitori și membru al Fidesz, partidul național-conservator aflat la guvernare.

”Dacă ar fi după mine, nu aș aduce aici lucrători invitați. Dar nu am altă opțiune decât să încurajez această metodă, pentru a obține forță de muncă. Fără ei, nu ar exista producție, nu ar exista venituri fiscale și nu ar exista nicio fabrică”, spune primarul.

În Kistelek, în sudul Ungariei, indonezienii asamblează cabluri pentru o multinațională italiană pentru 600 de euro net pe lună, un venit prea mic pentru a-i atrage pe maghiari sau pentru a-i păstra pe ucraineni și români. În comitatul Békés, un județ rural din sud-estul țării afectat de exod, o companie angajează indieni deoarece nu reușește să atragă maghiari cu salarii de 350.000 de forinți pe lună (aproximativ 930 de euro).

Nu sunt doriți de toată lumea

Fabricile coreene Samsung din Göd (nordul Ungariei) și SK Innovation din Iváncsa (centrul Ungariei), care produc baterii pentru mașinile electrice, folosesc masiv muncitori străini. La SK Innovation, românii, polonezii, slovacii, mongolii, columbienii, kirghizii, rușii și ucrainenii lucrează mână în mână. Cele două situri se extind spre marea nemulțumire a locuitorilor din zonă, care denunță poluarea (zgomot, aer, apă) unei industrii energofage și comportamentul unor „muncitori invitați”.

Debrețin, al doilea oraș ca mărime din Ungaria, situat în apropiere de granița cu România, va găzdui în curând patru unități asiatice de producție de baterii, inclusiv cea a companiei chineze Contemporary Amperex Technology (CATL), lider mondial în acest sector, care intenționează să angajeze 9.000 de persoane.

Această sosire remarcabilă va fi însoțită de un val de muncitori străini, în principal chinezi. Locuitorii din Mikepércs, un oraș rezidențial situat lângă viitorul complex CATL, se tem pentru siguranța lor, dar și pentru potențialele daune aduse de fabrică mediului.

Săptămânalul Magyar Hang relatează sosirea primului grup de muncitori din orient. ”Persoanele care contribuie la construcția parcului industrial dintre Mikepércs și Debrecen au preluat o casă vândută de un american și cumpărată de filiala unei companii chineze. Potrivit locuitorilor din zonă, între 30 și 40 de muncitori asiatici sunt înghesuiți în locuință, unde se pot vedea paturi suprapuse, o grămadă de butelii de gaz și două toalete în aer liber”.

Pe 23 iulie 2022, la Băile Tușnad, în România, Viktor Orban a respins ”amestecul popoarelor”, a afirmat că maghiarii ”nu vor să devină multietnici” și a susținut că UE vrea să ”impună migranți” cu ajutorul ”echipelor lui George Soros”. Intransigent față de imigrația ilegală, actualul guvern al lui Viktor Orban întinde covorul roșu ”muncitorilor invitați”, lucrători străini foarte utili pentru a-i înlocui pe maghiarii pe care țara nu a reușit să-i păstreze.

Papa Francisc, la Budapesta: „Deschideți ușile”

În Ungaria, Papa Francisc, a cerut, duminică, în fața a zecii de mii de persoane, inclusiv lideri politici și religioși, printre care Viktor Orban, să se ”deschidă ușile” pentru migranți. Mesajul a fost repetat de suveranul pontif pe tot parcursul șederii sale, începând de vineri, într-o critică indirectă la adresa politicilor de excludere ale premierului naționalist al Ungariei, Viktor Orban.

În fața unei mulțimi adunate sub un soare strălucitor în spatele Parlamentului, în inima capitalei Budapesta, papa Francisc s-a pronunțat împotriva ”ușilor închise pentru cei care sunt străini, diferiți, migranți, săraci”.

”Este trist și dureros să vezi uși închise: ușile închise ale egoismului nostru față de cei care merg alături de noi în fiecare zi (…) ușile închise ale indiferenței noastre față de cei care suferă și sunt săraci”, a deplâns papa, un fervent apărător al drepturilor refugiaților.

”O lume a fraților, nu a zidurilor”

Cea de-a 41-a călătorie internațională a lui Francisc este marcată de tema migrației, în Ungaria, țară central-europeană care a construit garduri la frontierele sale în timpul crizei migranților din 2015 și a reținut refugiații în ”zone de tranzit”, invocând apărarea ”civilizației creștine”.

De la sosirea sa de vineri, Papa a avertizat împotriva tendinței de ”repliere, uneori chiar în numele credinței”. De asemenea, suveranul pontif și-a repetat apelurile pentru pace în Ucraina vecină, denunțând ascensiunea naționalismului și îndemnând la ”redescoperirea sufletului european” în fața ”infantilismului belicos”. La finalul slujbei, el s-a rugat din nou pentru ”poporul ucrainean rănit” și ”poporul rus”, făcând apel la ”o lume a fraților, nu a zidurilor”.

ADVERTISEMENT