News

“Legea privind tăierea pensiilor speciale e constituţională, dar poate fi atacată la Curte” Explicaţiile lui Augustin Zegrean

18.02.2021 | 13:52
Legea privind taierea pensiilor speciale e constitutionala dar poate fi atacata la Curte Explicatiile lui Augustin Zegrean
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean afirmă că eliminarea indemnizațiilor de vârstă pentru  parlamentari, așa-numitele pensii speciale ale deputaților și senatorilor, este constituțională, estimând totuși că subiectul va ajunge pe agenda CCR.

Într-o declarație pentru FANATIK.ro, Augustin Zegrean precizează că discuțiile legate de aplicarea retroactivă a legii nu sunt justificate, întrucât indemnizațiile primite până acum nu se returnează astfel că nu ar exista un motiv de neconstituționalitate.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, fostul președinte al Curții crede că din sutele de beneficiari actuali ai indemnizațiilor primite de către foștii parlamentari se va găsi cel puțin unul care să inițieze un proces împotriva Parlamentului, proces în urma căruia legea adoptată ieri să fie supusă examentului de constituționalitate.

Augustin Zegrean crede că legea este constituțională

Legea nu are o problemă de constituționalitate. Indemnizațiile nu se mai acordă de acum înainte, nu poate să spună cineva că se aplică retroactiv”, a declarat Augustin Zegrean, referindu-se la faptul că legea prin care sunt eliminate indemnizațiile pentru limită de vârstă îi vizează și pe foștii parlamentari care primesc în momentul de față pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

Indemnizația nu este o pensie propriu-zisă. Dacă ar fi fost o pensie, ar fi fost o altă discuție, dar și atunci se putea vorbi despre cuantum, nu despre esența dreptului. Parlamentul a dat, Parlamentul a luat, fie numele Parlamentului binecuvântat!”, a comentat Zegrean.

Însă acesta s-a arătat sceptic în ce privește tranșarea chestiunii. „O să vină un nou Parlament și o să voteze din nou pensiile. Iar când de fiecare dată când se schimbă puterea, sunt reluate trei subiecte: pensiile specile, salariile magistraților și dosarul Revoluției”, crede Zegrean care, înainte de a ajunge judecător al Curții Constituționale, a fost și deputat.

ADVERTISEMENT

Cum poate decide CCR soarta pensiilor speciale ale parlamentarilor

Mai mult, discuția ar putea fi reluată chiar în timpul acestei legislaturi. Teoretic, sunt șanse mici ca eliminarea pensiilor parlamentarilor să fie contestată la Curte de către un grup parlamentar întrucât decizia Parlamentului a fost luată pe baza a trei proiecte distincte inițiate de către PNL, USR-PLUS și PSD, iar parlamentarii AUR au votat pentru eliminare. UDMR, care s-a abținut, nu are suficienți parlamentari pentru a depune singură sesizare la Curtea Constituțională. Însă acest lucru nu-l convinge pe fostul președinte al CCR. „S-au mai văzut cazuri în care un partid a votat în Parlament și apoi a sesizat Curtea”, a spus Augustin Zegrean.

Pe lângă cazul puțin probabil în care președintele Iohannis ar sesiza Curtea, legea mai poate fi atacată de către Avocatul Poporului, precum și în cadrul unui proces la o instanță civilă. Această din urmă variantă este socotită ca aproape certă de către Zegrean. „Cei care au avut până acum aceste pensii pot să dea Parlamentul în judecată și, în cadrul procesului, să sesizeze Curtea. La atâtea sute de beneficiari sigur se va găsi unul. Așa e viața”, a conchis fostul președinte al CCR.

ADVERTISEMENT

Senatul și Camera Deputaților au adoptat, în plenul reunit al Parlamentului de miercuri, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Au fost 357 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”. Parlamentarii UDMR s-au abținut. 30 de persoane au fost prezente, dar nu au participat la vot.

În cadrul dezbaterilor, senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul Florin Roman (PNL) au susținut că proiectul va avea probleme de constituționalitate întrucât oprirea indemnizațiilor aflate deja în plată ar însemna că legea se aplică retroactiv. „Actualul proiect – şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă – care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată, din punctul meu de vedere, va avea mari probleme de constituţionalitate”, a declarat Florin Roman în plenul Parlamentului.

ADVERTISEMENT