Life

Leguma din România care irită pielea chiar dacă porți mănuși. E cultivată la Buzău și poate fi periculoasă

Leguma din România care irită pielea este cultivată la Buzău. Poți fi în mare pericol inclusiv dacă porți mănuși atunci când o atingi.
14.10.2023 | 15:12
Leguma din Romania care irita pielea chiar daca porti manusi E cultivata la Buzau si poate fi periculoasa
Leguma din România care irită pielea chiar dacă porți mănuși. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Leguma din România cultivată la Buzău i-a uimit pe mulți. Cercetătorii au reușit să obțină ceea ce și-au propus, în diferite forme, culori, dar și mărimi. Despre ce este vorba și de ce este atât de periculoasă?

Leguma din România care irită pielea chiar dacă porți mănuși

Leguma din România despre care vorbim este ardeiul iute. Și nu este vorba despre sortimentele pe care le știm deja. Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au creat cel mai iute ardei din lume.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform sursei citate, acest ardei este atât de iute încât irită pielea și prin mănuși. A fost dezvoltat sub mai multe forme culori și mărimi, iar un hibrid experimental a fost desemnat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice desfăşurate în Australia cel mai iute din punct de vedere al concentraţiei de capsaicină pe scara Scoville.

Directorul de la Banca de Resurse Genetice Vegetale a vorbit despre acest lucru. Leguma din România se regăsește într-o colecție bogată și totodată este destul de interesantă, dar și valoroasă, explică acesta.

ADVERTISEMENT

“Am alocat un spaţiu important pentru regenerarea seminţelor de ardei iute. Noi avem o colecţie bogată la această specie interesantă şi care a fost mai puţin studiată în România. Am avut la un moment dat în ţară o staţiune de cercetări legumicole la Arad, care, din păcate, imediat după 1990, s-a desfiinţat.

(…). Noi avem o colecţie bogată, care depăşeşte 1.000 de soiuri, de genotipuri, pe care le avem în conservare şi care ne-a atras interesul pentru modul în care se exprimă. Noi avem practic ardeii care pot fi cultivaţi în ghivece, ardei ornamentali, mergând până la ardeii de mare productivitate şi ajungând până la cei mai iuţi ardei din lume”, a precizat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

ADVERTISEMENT

Și în timpul cercetărilor au existat probleme

Leguma din România, deși este unică în lume, poate fi și periculoasă. Mai exact, s-ar părea că semințele noului ardei sunt atât de iuți, încât irită pielea chiar și prin mănuși. Iar asta a fost confirmat și de către cei din Australia.

De asemenea, în timpul cercetătorilor au existat oarecare probleme. Din cauza puterii pe care o aveau semințele, multe persoane au ajuns fie să se irite la nivelul mâinilor, fie să își dea seama că sunt alergice.

ADVERTISEMENT

Capsaicina însă era atât de puternică încât trecea și prin mănuși. Iar iritația și senzația respectivă putea să dureze chiar și o zi întreaga, a explicat unul dintre cercetători, potrivit stirileprotv.ro.

“Trebuie să avem grijă în general cu ardeii iuţi pentru că pot să irite, sunt persoane care sunt alergice şi pot avea probleme. Şi noi, atunci când am lucrat cu astfel de ardei, am luat măsuri. S-au folosit măşti, mănuşi, chiar şi prin mănuşi trecea capsaicina.

Dacă în timpul zilei mă spălam bine şi aveam senzaţia că nu mai am nimic pe mâini, noaptea revenea acea usturime, atât de puternică este această capsaicină şi atunci când transpiri puţin se reactivează şi efectiv te arde. Nu am crezut că poate să emane un gaz atât de puternic”, a povestit cercetătorul.

La ce poate fi folosit însă cel mai iute arde din lume de la Buzău? La plasturii care se aplică pe piele și care înfierbântă zona respectivă. De asemenea, capsaicina pe care o conțin se adaugă în medicamentele pentru anumite boli reumatice.

Și când vine vorba de apărare, ardeiul iute e esențial. Capsaicina este utilizată în diferite spray-uri folosite de autorități, atunci când este cazul. Și evident, ardeiul iute poate fi adăugat și în mâncare. 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin...
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion