Life

Leguma pe care să nu o pui niciodată în ciorbă. E delicioasă, dar devine toxică atunci când este reîncălzită

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra unei legume pe care nu trebuie să o punem niciodată în mâncare. Cu toate că este gustoasă, ea devine toxică dacă este reîncălzită.
21.11.2023 | 11:26
Leguma pe care sa nu o pui niciodata in ciorba E delicioasa dar devine toxica atunci cand este reincalzita
Leguma pe care să nu o pui niciodată în ciorbă/ foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Leguma pe care să nu o pui niciodată în ciorbă. Această legumă este folosită în numeroase mâncăruri delicioase, dar devine extrem de toxică atunci când este preparată termic. Specialiștii în nutriție spun că, țelina, o legumă nelipsită din orice ciorbă, poate fi periculoasă pentru organism. De aceea, experții ne recomandă să o consumăm cu mare grijă!

Leguma pe care să nu o pui niciodată în mâncare

Atunci când prepară ciorbă, multe gospodine adaugă diverse legume, pentru ca aceasta să iasă cât mai gustoasă și aromată. Și țelina este nelipsită din supe sau ciorbe, dar puține persoane știu că această legumă poate să devină toxică. Pe de altă parte, țelina conține o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre și acid folic.

ADVERTISEMENT

Când poate deveni țelina toxică

Țelina devine toxică când o consumăm reîncălzită în cantități mari. De exemplu, ciorbele reîncălzite în care am folosit țelină eliberează o cantitate mare de nitrați, care pot duce la dezvoltarea unor boli grave, precum cancer. Totodată, această legumă poate cauza și intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator, dar și efecte adverse asupra glandei tiroide.

De aceea, experții susțin că este greșit să consumăm țelină când temperaturile sunt extrem de ridicate. Când este preparată termic, substanța din legumă, numită bergapten, poate provoca și reacții anafilactice.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie adăugată în ciorbă

Conform experților, țelina nu trebuie adăugată niciodată în ciorbe. În caz contrar, această legumă din grădină devine cea mai toxică legumă din bucătărie. Dacă, totuși, folosim această legumă în ciorbe, este mult mai sănătos să mâncăm o singură dată din ciorba respectivă, pentru a nu avea probleme pe viitor

De asemenea, o altă soluție ar fi să eliminați această legumă din preparatul favorit înainte de a-l reîncălzi. Puteți pune țelina tăiată pe jumătate în mâncare, iar la final să o scoateți din preparat.

ADVERTISEMENT

Specialiștii mai precizează că femeile însărcinate ar trebui să evite țelina, pentru că această legumă reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali. Aceștia pot afecta sarcina sau laptele matern sau chiar laptele matern.

Țelina nu trebuie consumată nici de către persoanele care suferă de afecțiuni renale sau care au alergii la plantele asemănătoare cu aceasta, precum morcov sau păpădie.

ADVERTISEMENT

Periculoasă în mâncare, benefică pentru cei care vor să slăbească

Dacă nu știați, țelina este ideală pentru persoanele care vor să dea câteva kilograme jos. Datorită enzimelor din compoziția acestei legume, țelina reduce considerabil senzația de foame. Se recomandă să fie consumată sub formă de suc, cu 15-20 minute înainte de fiecare masă.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor