Leguma pe care să nu o pui niciodată în ciorbă. Această legumă este folosită în numeroase mâncăruri delicioase, dar devine extrem de toxică atunci când este preparată termic. Specialiștii în nutriție spun că, țelina, o legumă nelipsită din orice ciorbă, poate fi periculoasă pentru organism. De aceea, experții ne recomandă să o consumăm cu mare grijă!
Atunci când prepară ciorbă, multe gospodine adaugă diverse legume, pentru ca aceasta să iasă cât mai gustoasă și aromată. Și țelina este nelipsită din supe sau ciorbe, dar puține persoane știu că această legumă poate să devină toxică. Pe de altă parte, țelina conține o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre și acid folic.
Țelina devine toxică când o consumăm reîncălzită în cantități mari. De exemplu, ciorbele reîncălzite în care am folosit țelină eliberează o cantitate mare de nitrați, care pot duce la dezvoltarea unor boli grave, precum cancer. Totodată, această legumă poate cauza și intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator, dar și efecte adverse asupra glandei tiroide.
De aceea, experții susțin că este greșit să consumăm țelină când temperaturile sunt extrem de ridicate. Când este preparată termic, substanța din legumă, numită bergapten, poate provoca și reacții anafilactice.
Conform experților, țelina nu trebuie adăugată niciodată în ciorbe. În caz contrar, această legumă din grădină devine cea mai toxică legumă din bucătărie. Dacă, totuși, folosim această legumă în ciorbe, este mult mai sănătos să mâncăm o singură dată din ciorba respectivă, pentru a nu avea probleme pe viitor
De asemenea, o altă soluție ar fi să eliminați această legumă din preparatul favorit înainte de a-l reîncălzi. Puteți pune țelina tăiată pe jumătate în mâncare, iar la final să o scoateți din preparat.
Specialiștii mai precizează că femeile însărcinate ar trebui să evite țelina, pentru că această legumă reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali. Aceștia pot afecta sarcina sau laptele matern sau chiar laptele matern.
Țelina nu trebuie consumată nici de către persoanele care suferă de afecțiuni renale sau care au alergii la plantele asemănătoare cu aceasta, precum morcov sau păpădie.
Dacă nu știați, țelina este ideală pentru persoanele care vor să dea câteva kilograme jos. Datorită enzimelor din compoziția acestei legume, țelina reduce considerabil senzația de foame. Se recomandă să fie consumată sub formă de suc, cu 15-20 minute înainte de fiecare masă.