News

Lista tăierilor din ministere. Cine pierde zeci de milioane de euro, potrivit listei PSD

Lista tăierilor din ministere. Cine va pierde zeci de milioane de euro, conform listei PSD. Rămâne de văzut ce propuneri vor face PNL și UDMR.
12.04.2023 | 14:50
Lista taierilor din ministere Cine pierde zeci de milioane de euro potrivit listei PSD
Lista tăierilor din ministere. Cine va pierde zeci de milioane de euro. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lista tăierilor din ministere. Partidele din coaliția de guvernare se întâlnesc azi într-o ședință importantă, pentru a vedea de unde taie 20 de miliarde de lei. Potrivit ministrului muncii Marius Budăi nu se pune problema ca cineva să se atingă de salarii sau investiții, însă aproximativ fiecare minister ar trebui să reducă 6% din cheltuieli.

Lista tăierilor din ministere, cine pierde milioane de euro

Lista tăierilor din ministere. Partidele vor prezenta astăzi lista cu sugestii pentru viitoarele tăieri sau economii, iar Antena 3 a prezentat o parte dintre aceste reduceri. Așadar, listele au fost deja trimise la Guvern, iar primul minister care va avea de suferit e cel al Culturii, care pierde 2 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor va pierde 400 de milioane de lei, însă nimeni nu se va atinge de investiții sau întreținerea drumurilor, în timp ce Ministerul Economiei taie ”câteva zeci de milioane de lei”, iar Ministerul de Finanțe a pierdut 400 de milioane de lei. Acestea ar fi doar o parte din soluțiile pregătite de PSD și rămâne de văzut ce vor face UDMR sau PNL.

Tăierile vor cumula suma de 20 de miliarde de lei, sumă care lipsește din bugetul țării la început de an. Așadar, bugetul a fost estimat greșit, pentru că încasările și colectările de taxe nu au funcționat cum ar fi trebuit. Premierul Nicolae Ciucă le ceruse deja tuturor să taie cel puțin 6% din bugetul fiecărui minister, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, transmitea premierul.

ADVERTISEMENT

PSD a anunțat clar că nu va accepta să fie tăiate salarii, lucru confirmat de ministrul muncii Marius Budăi. ”Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.

Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare. Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a încercat să calmeze spiritele și a explicat că ”gaura din buget” nu e tocmai de 20 de miliarde de lei, cum se vehiculează. ”Este evident că trebuie să te adaptezi. Și anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde lei, am anunțat-o în mai. Acum, gaura la buget nu este în niciun caz de 20 miliarde lei, ci încetinirea colectării veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat”, a declarat Câciu.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților