News

Lista tăierilor din ministere. Cine pierde zeci de milioane de euro, potrivit listei PSD

Lista tăierilor din ministere. Cine va pierde zeci de milioane de euro, conform listei PSD. Rămâne de văzut ce propuneri vor face PNL și UDMR.
12.04.2023 | 14:50
Lista taierilor din ministere Cine pierde zeci de milioane de euro potrivit listei PSD
Lista tăierilor din ministere. Cine va pierde zeci de milioane de euro. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lista tăierilor din ministere. Partidele din coaliția de guvernare se întâlnesc azi într-o ședință importantă, pentru a vedea de unde taie 20 de miliarde de lei. Potrivit ministrului muncii Marius Budăi nu se pune problema ca cineva să se atingă de salarii sau investiții, însă aproximativ fiecare minister ar trebui să reducă 6% din cheltuieli.

Lista tăierilor din ministere, cine pierde milioane de euro

Lista tăierilor din ministere. Partidele vor prezenta astăzi lista cu sugestii pentru viitoarele tăieri sau economii, iar Antena 3 a prezentat o parte dintre aceste reduceri. Așadar, listele au fost deja trimise la Guvern, iar primul minister care va avea de suferit e cel al Culturii, care pierde 2 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor va pierde 400 de milioane de lei, însă nimeni nu se va atinge de investiții sau întreținerea drumurilor, în timp ce Ministerul Economiei taie ”câteva zeci de milioane de lei”, iar Ministerul de Finanțe a pierdut 400 de milioane de lei. Acestea ar fi doar o parte din soluțiile pregătite de PSD și rămâne de văzut ce vor face UDMR sau PNL.

Tăierile vor cumula suma de 20 de miliarde de lei, sumă care lipsește din bugetul țării la început de an. Așadar, bugetul a fost estimat greșit, pentru că încasările și colectările de taxe nu au funcționat cum ar fi trebuit. Premierul Nicolae Ciucă le ceruse deja tuturor să taie cel puțin 6% din bugetul fiecărui minister, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, transmitea premierul.

ADVERTISEMENT

PSD a anunțat clar că nu va accepta să fie tăiate salarii, lucru confirmat de ministrul muncii Marius Budăi. ”Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.

Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare. Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a încercat să calmeze spiritele și a explicat că ”gaura din buget” nu e tocmai de 20 de miliarde de lei, cum se vehiculează. ”Este evident că trebuie să te adaptezi. Și anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde lei, am anunțat-o în mai. Acum, gaura la buget nu este în niciun caz de 20 miliarde lei, ci încetinirea colectării veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat”, a declarat Câciu.

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Vestea nopții despre Dan Voiculescu! Anunțul la care nimeni nu se aştepta: Frica...
Vestea nopții despre Dan Voiculescu! Anunțul la care nimeni nu se aştepta: Frica de moarte...
Marica, probleme cu poliția. A scăpat miraculos
Marica, probleme cu poliția. A scăpat miraculos
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A...
Gheorge Turda tună și fulgeră! Artistul l-a făcut PRAF pe Grigore Leșe: „A rămas corigent de șapte ori la Conservator și face pe marele dascăl”
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred...
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred că acolo mi s-a declanșat boala. E un sadism incredibil”
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română