News

Lista țărilor unde noul coronavirus ar putea semăna dezastrul. Cifrele de care specialiștii se tem

08.05.2020 | 19:03
Lista tarilor unde noul coronavirus ar putea semana dezastrul Cifrele de care specialistii se tem
ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor de coronavirus a atins vârful în multe state din Europa, însă există o listă a țărilor unde noul coronavirus ar putea semăna dezastru în perioada următoare.

Țările unde noul coronavirus ar putea semăna dezastrul

Dacă în multe state din Europa și America de Nord numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a atins vârful, în alte acesta ar putea face ravagii de acum încolo, informează Sky News.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii care au studiat pandemia de coronavirus spun că unele țări în curs de dezvoltare ce nu au fost atât de afectate de COVID-19 ar putea deveni noi focare.

Chiar dacă nu există o formulă matematică după care pot fi identificate țările ce ar devenit noi focare de infecție, un număr de factori poate identifica statele unde epidemia de coronavirus ar putea lua o turnură agravantă.

ADVERTISEMENT

Dr. Samir Bhatt, profesor la Imperial College din Londra, ce a fost consultantul Marii Britanii în perioada de epidemie COVID-19, sugerează că primul pas constă în înțelegerea ratei cu care o epidemie crește.

Factorii care prognozează o creștere a infecțiilor COVID-19

O analiză la nivel mondial, bazată pe dublarea timpilor, arată că numărul cazurilor de coronavirus crește repede în Africa Centrală, America Latină și în statele din Sudul Asiei.

ADVERTISEMENT

Dintre statele din America Latină, se observă o creștere a numărului de cazuri în Bolivia, Brazilia, Chile, Columbri, Republica Dominicană, El Salvador, Honduras, Mexic și Peru.

În martie, profesorul David Spiegelhalter de la Universitatea Cambridge a prezis că Marea Britanie va avea aceleași probleme ca Italia, după ce a observat că numărul cazurilor se dubla la fiecare trei zile.

ADVERTISEMENT

În timpul unei epidemii este important de știut “rata de creștere”, ce indică cât de repede crește numărul cazurilor de infecție.

Chiar dacă numărul de decese dintr-o țară poate fi mic, o accelerare a ratei de creștere poate însemna că acele numere vor crește și ele foarte rapid. Chiar și așa, datele privind numărul de cazuri poate veni și cu un avertisment.

Acest lucru este cauzat de faptul că numărul cazurilor COVID-19 poate să nu reflecte realitatea din cauza faptului că în unele state sunt testați doar bolnavii care prezintă simptome grave ale bolii.

Drept urmare, un alt factor determinant este capacitatea de testare a unei țări. Numărul de decese este și el un criteriu, dar care ale limitări.

Motivul constă în faptul că este nevoie de ceva timp pentru ca o țară să acumuleze decese din simplul fapt că de la perioada infectării și până la moartea unui pacient durează o perioadă.

“Drept urmare, testarea este esențială în gestionarea din timp a epidemiei, iar acolo unde este posibil, găsirea persoanelor cu care bolnavul a intrat în contact poate reduce transmiterea efecțiunii”, spune profesorul Bhatt.

“Rata mortalității este mică în țările în curs de dezvoltare din mai multe motive, ce pot să difere de la un stat la altul, dar acestea au legătură cu reacțiile întârziate ale autorităților, diferențele de raportare și diferențele de intervenție”, a mai spus Bhatt.

O modalitate mai bună de a măsura impactul infecției COVID-19 este excesul morților, ce se referă la numărul de decese peste media acelei țări.

Chiar dacă este destul de dificil de analizat pe moment, mai multe date centralizate la nivelul Europei arată că excesul deceselor este mai mare decât numărul de morți raportați în urma infecției COVID-19.

Acest lucru este valabil și în cazul altor state. Spre exemplu, Peru a raportat cu 2.248 mai multe decese în aprilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, însă doar jumătate au fost înregistrate ca fiind cauzate de infecția COVID-19.

Numărul deceselor ca urmare a bolilor respiratorii a fost în orașul Manaus din Brazilia de 5 ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2019, în timp ce doar 1 din 4 decese au fost înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19.

“Încă există neclarități legate de bilanțul total al deceselor din Africa. Media de vârstă din țările africane este mult mai mică decât cea din Europa și există dovezi clare, cel puțin pe continentul european, care arată că riscul complicațiilor este mult mai mare în cazul vârstnicilor”, a precizat doctorul Michael Tildesley, profesor la Universitatea Warwick.

Cu toate acestea, specialistul spune că există o îngrijorare referitoare la capacitatea redusă a sistemelor de sănătate din Africa, comparativ cu multe țări europene.

Ce impact ar putea avea noul coronavirus asupra țărilor în curs de dezvoltare

Un raport al ONU sugerează că sărăcia ar putea crește din nou, pentru prima dată din 1990.

Pentru a combate pandemia, multe țări din regiuni aflate în dezvoltare au introdus reguli stricte încă de la bun început, potrivit unui indice de rigurozitate, dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea Oxford.

Acest indice urmărește modalitatea de răspuns a guvernelor pe timpul epidemiei. Măsurile de izolare, sfaturile adresate populației pentru limitarea răspândirii virusului și măsurile de distanțare socială au ajutat la încetinirea răspândirii virusului în multe state dezvoltate.

Un studiu realizat de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra este capabil să estimeze în timp real numărul de reproducere al noului coronavirus în mai multe țări.

Acesta arată acum că rata de transmitere este în continuare mare în multe state în curs de dezvoltare.

Africa de Sud, țară unde circulația populației a fost dificil de limitat, mai ales în zonele foarte aglomerate, a reușit să controleze epidemia prin campanii de protecție și testări specifice.

Președintele Cyril Ramaphosa a mobilizat 28.000 de angajați din sănătate care au controlat șapte milioane de oameni.

“Africa a fost mult mai puțin afectată, datorită măsurilor de izolare impuse în multe state, pentru a reduce riscul unei epidemii la scară mare.

Cu toate acestea, numărul de cazuri confirmate în unele state, cum sunt Africa de Sud, Egipt, Nigeria, sunt încă în creștere, cu toate că în Africa de Sud acest lucru este datorat, cel puțin parțial, numărului mare de teste ce au loc aici”, a explicat Tildesley.

 

ADVERTISEMENT
Tags: