Sport

Liverpool le poate călca pe urme! Care au fost cele mai spectaculoase reveniri din istoria Premier League. Video

Liverpool ar putea deveni campioană după una dintre cele mai spectaculoase curse de revenire din Premier League. În două luni și jumătate, echipa lui Jurgen Klopp a topit un handicap de 14 puncte față de Manchester City.
20.04.2022 | 13:50
Liverpool le poate calca pe urme Care au fost cele mai spectaculoase reveniri din istoria Premier League Video
Arsenal și Manchester United au fost protagonistele celor mai spectaculoase reveniri în Premier League în a doua jumătate a anilor '90 și la începutul anilor 2000.
ADVERTISEMENT

Liverpool a pus o presiune enormă asupra lui Manchester City după succesul cu 4-0 din derby-ul cu Manchester United, care a propulsat-o pe prima poziție în Premier League. Și asta pentru că, la jumătatea lui ianuarie, echipa lui Jurgen Klopp se afla la 14 puncte în urma “cetățenilor”, dar cu două meciuri mai puțin disputate.

Liverpool a recuperat distanța față de Manchester City fără Salah și Mane, plecați o lună la Cupa Africii

Liverpool suferise în preajma trecerii dintre ani, după ce a remizat cu Tottenham și Chelsea și a pierdut pe terenul lui Leicester City cu 1-0, dar în 2022, a arătat o formă extraordinară. “Cormoranii” au câștigat 11 meciuri din 12, singura partidă fără victorie fiind reprezentată tocmai de remiza de pe terenul rivalei din lupta pentru titlu, Man. City.

ADVERTISEMENT

Performanța grupării de pe Anfield este cu atât mai impresionantă cu cât mai bine de o lună, nu s-a putut baza pe principalele sale guri de foc, Sadio Mane și Mohamed Salah, implicați la Cupa Africii pe Națiuni până în finala câștigată de Senegal la lovituri de departajare. În tot acest timp, City a pierdut neașteptat puncte în urma egalurilor din deplasările cu Southampton și Crystal Palace, dar mai ales a eșecului de acasă cu Tottenham Hotspur, 2-3.

Chiar dacă Pep Guardiola a insistat asupra faptului că diferența de 14 puncte de la jumătatea lunii ianuarie nu era una corectă întrucât Liverpool avea două meciuri mai puțin jucate, ratarea titlului de către City ar reprezenta una dintre marile lovituri din istoria Premier League. FANATIK Sport vă prezintă cele mai spectaculoase răsturnări de situație din era modernă a fotbalului englez.

ADVERTISEMENT

Newcastle 1996: pe cât de dulce a fost ascensiunea, pe atât de amară a fost căderea

Fără îndoială, cel mai răsunător colaps într-un sezon din Premier League a avut-o drept protagonistă pe Newcastle United, în ediția 1995-1996. Condusă de pe bancă de managerul Kevin Keegan, gruparea de pe Tyneside a pornit lansat în acea stagiune, cu nouă succese în primele 10 runde, făcându-i pe suporterii geordies să viseze la primul lor titlu după cel din … 1927.

Cu un fotbal-șampanie, pus în scenă de golgeterul Les Ferdinand, autor a 25 de goluri în 37 de meciuri, flamboyantul David Ginola, transferat chiar în acel sezon de la Paris Saint-Germain, și de columbianul Faustino Asprilla, Newcastle avea un avans de 12 puncte în ianuarie 1996 față de principala urmăritoare, Manchester United.

ADVERTISEMENT

Chiar și la finalul lunii februarie, “coțofenele” mai păstrau o distanță de opt puncte în fața “diavolilor roșii”, cu un meci mai puțin disputat. A urmat, însă, o cădere inexplicabilă a lui Newcastle, care a obținut doar două succese în următoarele opt runde, suferind nu mai puțin de cinci înfrângeri.

1996-1997: Newcastle, o nouă dezamăgire, Manchester United, confirmarea statutului de titan în Premier League

În această serie, s-a înscris și faimosul 3-4 cu Liverpool de pe Anfield, considerat “meciul deceniului” în Premier League. Newcastle nu și-a mai putut reveni, confirmând și afirmația specialistului Alan Hansen, de la emisiunea Match of the Day: “nu vei câștiga nimic cu puști”. La final, trupa lui Kevin Keegan a terminat pe locul secund, la patru puncte în urma lui Man. United.

ADVERTISEMENT

Povestea s-a repetat în sezonul următor, 1996-1997, în care Newcastle s-a întărit prin aducerea lui Alan Shearer, de la Blackburn Rovers, în ceea ce a reprezentat la acea vreme cel mai scump transfer din istoria fotbalului: 15 milioane de lire sterline. Golgeterul stagiunii anterioare, cu 31 de reușite, Shearer nu a dezamăgit nici pe St. James Park, cucerind o nouă Gheată de Aur, grație celor 25 de goluri marcate.

Doar că nu a fost suficient nici de această dată pentru ca Newcastle să obțină titlul, deși în prima jumătate a sezonului a spulberat campioana United cu 5-0 pe teren propriu. Spre sfârșitul anului, însă, “coțofenele” au legat o serie negativă de șapte partide fără victorie, care i-a fost fatală managerului Kevin Keegan, înlocuit cu Kenny Dalglish. Newcastle a încheiat sezonul pe locul secund, la șapte puncte în urma lui Man. United, și la egalitate cu Arsenal și Liverpool, care s-au clasat pe pozițiile trei, respectiv patru.

1998, anul în care fotbalul englez a învățat cine este cu adevărat Arsene Wenger

Un an mai târziu, a venit rândul lui United să rateze titlul, în ciuda unui avans considerabil la începutul primăverii. În primul sezon complet al lui Arsene Wenger pe banca lui Arsenal, “diavolii roșii” păreau foarte siguri de șansele lor de a cuceri a cincea lor coroană de campioni din ultimele șase stagiuni.

Și asta pentru că la debutul lunii martie, se aflau la o distanță de 11 puncte față de “tunari”, care aveau, însă, trei restanțe de disputat. Arsenal a câștigat toate cele trei partide, a învins-o și pe Man. United în duelul direct, chiar pe Old Trafford, în urma unui gol înscris de Marc Overmars, și a câștigat titlul cu un punct avans.

Sir Alex Ferguson și-a luat revanșa peste cinci ani, când a recuperat un deficit de opt puncte în fața lui Arsenal la începutul lunii martie, în 2003.

2002-2003, din nou Manchester United

Deși a avut de departe cel mai bun atac din campionat, cu 85 de goluri înscrise, dintre care 24 de Thierry Henry, trupa lui Wenger s-a împiedicat spre finalul sezonului, în care a câștigat doar patru meciuri în ultimele nouă runde. Spirala negativă a cuprins eșecuri cu Blackburn Rovers și Leeds United, precum și remizele cu Aston Villa, Bolton Wanderers și Man. United.

ADVERTISEMENT