ADVERTISEMENT
News

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA. Acuzațiile aduse fostului lider PSD

Autor: Adrian Baciu | 17.05.2021 | 16:23
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA. Acuzațiile aduse fostului lider PSD
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA. Acuzațiile aduse fostului lider PSD. Sursa foto: hepta.ro

Liviu Dragnea, fostul lider al Partidului Social Democrat, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul vizitei sale în SUA. 

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenței sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Anunțul DNA vine într-o perioadă în care Dragnea încearcă să îi convingă pe magistrații Tribunalului București să îl elibereze condiționat, după ce prima instanță i-a respins cererea.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul vizitei în SUA

Luni, 17 mai, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova în Dosarul DGASP, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul vizitei din SUA, la inaugurarea lui Donald Trump din 2017.

ADVERTISEMENT

Acesta este acuzat oficial de trafic de influență și de folosire a influenței. El ispășește acum condamnarea de 3 ani și 6 luni pe care a primit-o în dosarul Protecția Copilului Teleorman.

Din referatul procurorilor reiese că fostul președinte PSD ar fi primit foloase necuvenite pentru el și pentru partid în valoare de aproape 400.000 de dolari, care au acoperit vizita pe care a efectuat-o în SUA în ianuarie 2017, alături de premierul de atunci, Sorin Grindeanu, pentru ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, care câștigase alegerile prezidențiale.

DNA mai precizează, într-un comunicat emis luni, că, în schimbul avantajelor primite, Liviu Dragnea l-a numit consul general la Bonn pe cel care l-a ajutat.

ADVERTISEMENT

Ce spun procurorii DNA în cazul lui Liviu Dragnea

Potrivit celor de la DNA, ”în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
  • asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
ADVERTISEMENT

De asemenea, Dragnea ar mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, el ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

ADVERTISEMENT

II. În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin fostului lider PSD, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Procurorii mai anunță că dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE