News

Locuitorii din Călimănești au crezut că trăiesc un cutremur în momentul exploziei: ”Vibrau prin casă dulapurile”

Martorii la explozia de la Călimănești spun că s-au temut pentru viața lor în momentul deflagrației, pentru că au avut senzația că tocmai se produce un cutremur.
21.09.2023 | 19:42
Locuitorii din Calimanesti au crezut ca traiesc un cutremur in momentul exploziei Vibrau prin casa dulapurile
Locuitorii din Călimănești au crezut că trăiesc un cutremur. Foto: Monitorul de Vrancea
ADVERTISEMENT

ISU Vrancea a transmis că explozia a fost cauzată de lovirea magistralei de gaze cu un utilaj al muncitorilor de pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Explozia a fost urmată de un incendiu puternic care a dus la moartea a nu mai puțin de patru oameni și rănirea altor cinci, dintre care doi în stare gravă.

Locuitorii din Călimănești au crezut că trăiesc un cutremur

Locuitorii din zonă spun că au trăit acele momente ca și cum ar fi ultimele, pentru că totul tremura în casă. ”Vibra tot prin casă, ca un cutremur așa. Ne-am dat seama că e e ceva de gaz aici, conductă lângă noi. Au venit imediat mașini de pompieri. Ne-au zis să ieșim din case, să fim pregătiți.Două ore a ars aici flacăra de 100 și ceva de metri înălțime. Vibrau prin casă dulapurile, căni, ușile”, s-a plâns un localnic, conform Digi 24, conform RTV.

ADVERTISEMENT

ISU Vrancea a anunțat că explozia a fost cauzată de angajații societății care execută lucrări pe Autostrada A7, după ce aceștia au lovit conducta magistralei de gaz cu un utilaj, iar scânteia produsă a declanșat explozia și, ulterior, incendiul. La autostrada A7 în Vrancea lucrează firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Oamenii se aflau pe șantier noaptea pentru că se lucrează în trei schimburi în speranța că acest proiect va fi terminat la timp, puțin probabil acum după acest incident. ”Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, completa ISU Vrancea.

ADVERTISEMENT

Compania Transgaz a transmis că firma de construcție se face responsabilă de tragedie pentru că nu a respectat avizul de amplasament. Se pare că țeava lovită s-ar fi aflat la o adâncime care nu corespundea cu legea. ”Constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea Autostrada Focșani -Bacău

(inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, a transmis compania. Mai mult, reprezentanții Transgaz au intervenit de urgență unde s-a produs explozia pentru a lua măsuri de stingere a flăcărilor și de izolare a conductei de gaze.

ADVERTISEMENT

Magistrala de gaze ar fi fost îngropată la doar 30 de centimetri adâncime, o situație anormală după toate standardele de siguranță. ”Va trebui să vedem dacă proiectantul a prevăzut în proiect această conductă, existența ei, adâncimea ei. Se spune că era la o adâncime de doar 30 cm. Trebuie mers pe firul fiecărui risc care a declanșat această deflagrație”, a comentat situația și prefectul de Vrancea, Nicușor Halici.

Cele patru persoane care au murit au fost găsite carbonizate la fața locului, în timp ce alți doi muncitori au ajuns în stare gravă, fiind intubați în spitalele din București. Aceștia au arsuri pe 30%, respectiv 40% din suprafața corpului. ISU Vrancea a anunțat că trei persoane au scăpat cu răni ușoare și au fost trimise acasă.

ADVERTISEMENT

“În noaptea de miercuri spre joi am fost solicitaţi să intervenim în urma producerii unei explozii urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldovei, în dreptul localităţii Călimăneşti. În urma evenimentului, au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate”, mai anunța ISU Vrancea.

ADVERTISEMENT
Tags: