Locul din România care are un peisaj de basm în luna ianuarie. Ninsorile și gerul au pus stăpânire pe România, în ultimele zile. Însă, aceste fenomene au și o parte bună dacă vorbim de priveliștea creionată de natură în anumite zone.
De exemplu, o imagine spectaculoasă se află la Canionul Șapte Scări, defileul aflat în partea vestică a munților Piatra Mare din județul Brașov. Cascada Șapte Scări a înghețat. Cei care ajung aici sunt întâmpinați de un peisaj incredibil, demn de o scenă din Regatul de Gheață.
Însă, reprezentanții Salvamont atrag atenția că fenomenul poate fi și periculos. Ei spun că bucăți de gheață se pot desprinde în orice moment. Chiar dacă momentan canionul este închis pentru turiști, peisajul este vizibil la intrarea pe traseu.
“Cascada 7 Scări este superbă. Atenție însă la potecă, aceasta fiind înghețată în cea mai mare parte și cu porțiuni de gheață. Le recomadăm turiștilor să fie echipaţi de iarnă, să aibă echipament complet: parazapezi, îmbrăcăminte de schimb.
Dacă dorim să facem o poză, trebuie să păstrăm o distanţă suficient de mare în cazul în care se prăbuşeşte”, a transmis Adrian Benga, de la Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Brașov, pentru Observator.
Un alt peisaj cu adevărat deosebit poate fi văzut în Hunedoara, la Cascada Clocota aflată în stațiunea balneară Geoagiu-Băi. Turiștii sunt impresionați de priveliște, spunând că țurțurii formați îi dau un farmec aparte, iarna părând și mai spectaculoasă.
Însă, oamenii trebuie să fie foarte atenți ca aceștia să nu se desprindă și să îi rănească. Potrivit specialiștilor, această imagine deosebită este întâlnită în special în luna ianurie, datorită temperaturilor mult mai scăzute.
“În luna ianuarie şi când sunt temperaturi foarte, foarte scăzute este o adevărată feerie. un adevărat spectacol ca să spun aşa. Se formează acest abur dens, metaforic spus pare a fi un clocot.
Se formează aceşti ţurţuri de gheaţă pe aceste falduri, ca rezultat al depunerilor de săruri calcice şi travertin, din cauza apei bogate în aşa ceva”, a declarat Claudiu Nicolae Şimonaţi, Centrul Național de Promovare pentru sursa citată.