News

Prognoza ANM pentru 8 – 21 ianuarie. Gerul și ninsorile continuă

ANM a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni. Gerul și ninsorile continuă în mai multe regiuni ale țării.
08.01.2024 | 15:35
Prognoza ANM pentru 8  21 ianuarie Gerul si ninsorile continua
Prognoza ANM pentru 8 - 21 ianuarie. Cât mai durează gerul și ninsorile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Iarna se menține în zona țării noastre. Se anunță ger și ninsori abundente în mai multe regiuni.

Prognoza ANM pentru 8 – 21 ianuarie. Cât mai durează gerul și ninsorile

La general, regimul termic estimat în următoarele două săptămâni (8 – 21 ianuarie) va fi caracterizat de o vreme rece. Treptat, din a doua săptămână, temperaturile vor fi apropiate de normele perioadei.

ADVERTISEMENT

Dacă e să vorbim de precipitații, acestea vor cădea sub diferite forme și îşi vor face simţită prezenţa în întreaga ţară, în anumite intervale, se arată în prognoza de specialitate, prezentată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Iată datele pentru fiecare regiune.

Cum va fi vremea în Banat

În vest va fi cel mai bine din punct de vedere termic. Valorile termice maxime vor fi apropiate de normele perioadei, cu medii în general de 0 – 2 grade, însă cele nocturne vor caracteriza o vreme rece cu medii ale minimelor de la -8 la -4 grade.

ADVERTISEMENT

Apoi, din a doua săptămână, temperatura aerului va creşte. Mediile regionale ale valorilor diurne se vor situa între 3 şi 6 grade şi ale celor nocturne între -4 şi -2 grade. Vor cădea precipitații în intervalele 8-9 ianuarie, respectiv 16-21 ianuarie.

Prognoza ANM pentru Crișana

Până duminică, 14 ianuarie, maximele termice se vor menţine la valori uşor sub normele perioadei, cu medii de 0 – 2 grade. Va fi rece noaptea și dimineața. Mediile minimelor vor oscila între -8 şi -4 grade.

ADVERTISEMENT

De la mijlocul lunii, de la o zi la alta, temperatura aerului va avea tendinţă de creştere până la valori în jurul normelor climatologice, cu medii ale maximelor de 2 – 4 grade şi ale minimelor între -5 şi -2 grade. Va ninge sau va cădea lapoviță în intervalele 8-9 ianuarie, dar şi 16-21 ianuarie.

Ninsori și frig în Maramureș

În nord, valorile termice diurne vor fi uşor sub normele perioadei în prima săptămână, cu medii ale maximelor de 0 până la -2 grade, în ziua de 13 ianuarie. Din 15 ianuarie şi până la sfârşitul intervalului, temperatura aerului va fi în creştere, până la medii de două grade. Minimele vor avea variaţii în prima săptămână şi vor caracteriza o vreme rece (îndeosebi în nopţile de 9 şi 12 ianuarie), cu medii în general între -10 şi -5 grade.

ADVERTISEMENT

După 15 ianuarie, minimele termice vor creşte spre o medie de -4 grade, în data de 18 ianuarie, valoare ce se va menţine până la finalul intervalului. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare în intervalul 8-9 ianuarie şi 16-21 ianuarie.

Ger năprasnic în Moldova: -14 grade

În estul României va fi cel mai frig. Va fi ger noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a regiunii. Media maximelor va varia între -8 şi -6 grade, iar a minimelor de până la -14 grade. În intervalul 10 – 14 ianuarie vor fi variaţii de la o zi la alta şi perioade cu valori termice mai calde. Maximele vor avea medii între -4 şi 2 grade, iar minimele între -12 şi -2 grade.

Din a doua săptămână, regimul termic nu va mai avea oscilaţii majore, astfel că valorile diurne se vor situa în jurul a două grade, iar cele nocturne vor oscila între -6 şi -4 grade. În Moldova va ninge abundent, în zilele de 7, 8 şi 12 ianuarie şi din nou spre finalul perioadei prognozate.

Prognoza pentru Dobrogea

Și în sud-est, vremea se va răci semnificativ în primele zile din interval. Mediile maximelor vor coborî de la 2 la -4 grade, iar ale minimelor de la 6 la -8 grade. După 10 ianuarie vor fi oscilaţii rapide de la încălzire la răcire. Maximele vor avea medii între -2 şi 4 grade, iar minimele între -10 şi -4 grade.

Din a doua săptămână de prognoză, regimul termic se va stabiliza la valori diurne de 4 grade şi nocturne de -2 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare în zilele de 8, 9, 10, 12 ianuarie şi din nou după data de 15 ianuarie.

Vreme rece și în sudul țării

Conform datelor ANM, și în sud, în prima săptămână de prognoză, va fi rece. Maximele vor varia de la -2 la 4 grade. Minimele vor fi cuprinse între -10 şi 2 grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 9 şi 13 ianuarie, respectiv cele mai ridicate pe 8 şi 11 ianuarie.

Și în Muntenia, din a doua săptămână vom avea un regim termic relativ constant. Va varia între 4 şi 6 grade, în media maximelor, şi de la -6 şi -2 grade a minimelor. Probabilitatea pentru ninsori sau lapovițe va fi mai mare în primele două zile a perioadei estimate, în 13 ianuarie şi din nou după data de 17 ianuarie.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Vor fi variaţii semnificative în prima săptămână din interval și în Oltenia. Ziua vor fi maxime între -2 şi 4 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -8 şi 2 grade. Cele mai reci zile sunt cele de 9, 10 şi 13 ianuarie şi cele mai calde, în 8, 11 şi 12 ianuarie.

Apoi, în a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor avea doar uşoare oscilaţii, cu medii ale maximelor de 3 – 5 grade şi ale minimelor între -4 şi -2 grade. Vor cădea ninsori în primele două zile din interval şi din nou din data de 16 ianuarie. După jumătatea luni sunt posibile și precipitații lichide.

Vreme rece și ninsori la munte

În zona înaltă, vremea va fi în general geroasă în timpul nopţilor şi al dimineţilor. Mediile temperaturilor se vor situa la maxime între -8 şi -2 grade, iar la minime între -16 şi -8 grade. Cel mai frig va fi în zilele de 10 şi 13 ianuarie.

Treptat, după data de 14 ianuarie, regimul termic va fi în ușoară creștere şi fără mari oscilaţii, cu valori diurne de -2 grade şi nocturne de -8 grade, mediat regional. Va ninge abundent în zilele de 8, 9 şi 10 ianuarie şi din nou după data de 16 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: