Life

Locul din România în care se întâmplă adevărate miracole. Apa de aici are puteri tămăduitoare. Este interzis accesul sub jurământ și blestem

Locul din România în care au loc adevărate minuni. Se spune că apa de aici are puteri vindecătoare, însă este interzis accesul femeilor.
18.11.2023 | 08:00
Locul din Romania in care se intampla adevarate miracole Apa de aici are puteri tamaduitoare Este interzis accesul sub juramant si blestem
Locul din România în care se întâmplă adevărate miracole. Sursa foto: Facebook/ Cosmin Oana
ADVERTISEMENT

Unul dintre locurile de la noi din țară despre care se crede că este încărcat cu energii benefice este Muntele Sfânt din Maramureș. De acest loc se leagă mai multe legende. Se spune că are puteri tămăduitoare, dar este strict interzis femeilor.

Muntele Sfânt din Maramureș, locul magic din România

Sunt numeroase locuri în țara noastră despre care se spune că sunt încărcate cu energie. Un astfel de teritoriu magic, în jurul în căruia s-au țesut legende despre minuni înfăptuite este Muntele Șatrei sau Muntele Sfânt al Maramureșului.

ADVERTISEMENT

Aici sunt ridicate o mănăstire, un schit și așezarea este asociată cu Muntele Athos. Faptul că se întâmplă ceva neobișnuit este indicat încă de la început, de la primii pași făcuți în depresiunea Lăpușului și observi forma perfectă de trunchi de piramidă pe care o are Muntele Șatrei.

Unii sunt de părere că nu are cum să fie naturală, ci că a fost făcută de mâna omului sau chiar de îngeri, mai ales că de oriunde ai privi, forma este identică. Totuși, geologii afirmă că este vorba numai despre o formațiune geologică de origine vulcanică.

ADVERTISEMENT

Conform legendei, aici, în locul denumit sugestiv Șaua Pintii, și-ar fi avut adăpostul haiducul Pintea și ortacii săi. Numele lui Pintea, fiul de nobil care s-a răzvrătit împotriva stâpânirii și a luptat pentru oamenii de rând, l-au mai primit Izvorul Pintii și Fântâna Pintii.

Lângă izvor este ridicată Mănăstirea Șatra, iar lângă fântănă, Schitul Șatra. Despre Izvorul Pintii se spune că fiecare firicel al său are puteri tămăduitoare. Cât despre Fântana Pintii, legenda spune că o zi pe an se făcea „ca untul” și putea vindeca pe oricine se ungea cu ea.

ADVERTISEMENT

Accesul femeilor este interzis

În partea sudică a formațiunii geologice este Peștera Pintii, creată de natură, dar făcută funcțională de om înainte de venirea lui Pintea. Aceasta este lungă de 9-10 metri, cu câteva laterale despre care se crede că au servit ca dormitoare. Unii spun că a fost locuită de sihaștrii, alții că pe vremea dacilor liberi era adăpostul sacerdoților.

O altă legende spune că în Peștera de pe Muntele Sfânt din Maramureș a ascuns Pintea o parte din comoara furată de la bogați, iar locul în care se află averea se deschide o dată pe an, în noaptea de Îviere, dar că cine a intrat acolo nu a mai ieșit.

ADVERTISEMENT

De sute de ani locul din Maramureș poartă numele de Muntele Sfânt, însă mănăstirea și schitul au fost construite recent de preotul Cozma pe locul unei mănăstiri de călugări bombardată de armata lui Bukow.

Se zice că Episcopul Calinic al Argeșului a promis că va face acolo o mănăstire și pentru că nu s-a întâmplat, în fiecare noapte visa că zboară la Muntele Șatrei. Vise premonitorii au mai avut alte două persoane.

Cât despre Schitul Șatra, aici a fost strict  interzis accesul femeilor sub jurământ și blestem, respecântându-se regulile de la Muntele Athos- care presupun că doar bărbații ai voie să intre în locurile sfinte, notează antenasatelor.ro. 

ADVERTISEMENT