Life

Locul din România unde au fost “ascunse” sute de tone de aur. Bogățiile uriașe din adâncuri au uimit pe toată lumea. Puțini știu unde se află

Locul din România unde sute de tone de aur au fost “ascunse”. Toată lumea a fost uimită de bogățiile uriașe din adâncuri.
20.04.2024 | 16:00
Locul din Romania unde au fost ascunse sute de tone de aur Bogatiile uriase din adancuri au uimit pe toata lumea Putini stiu unde se afla
Locul din România unde sunt “ascunse” sute de tone de aur. Sursa foto: adevarul.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România în care au fost “ascunse” sute de tone de aur și puțini știu unde se află. În adâncurile sale au fost adăpostite bogății uriașe.

Locul din România unde sute de tone de aur au fost “ascunse”. Aici se află bogății uriașe

Este vorba despre minele de aur de la Gurabarza, Hunedoara, unde au fost produse sute de tone de aur. Deși au fost închise, localnicii știu ce bogății se află în adâncurile lor.

ADVERTISEMENT

După 1990, în câțiva ani, industria auriferă din zona Bradului din Munții Metaliferi s-a prăbușit. În urma acesteia au rămas mai multe așezări minerești părăsite, iar totul s-a transformat într-o ruină.

Cu toate că exploatările au fost închise de mai bine de 20 de ani, localnicii nu au scăpat de curiozitatea privind aurul ascuns aici. Cele mai bogate mine de aur au funcționat în zona Barza – Musariu din Hunedoara.

ADVERTISEMENT

În pădurile din munți se află zeci de intrări în subteran, pe care minerii le-au folosit de-a lungul timpului. Unele dintre ele, precum Treptele Romane, datează încă din secolul al doilea.

Acestea reprezintă una dintre minele antice păstrate în condiții bune pe teritoriul țării noastre, care nu sunt multe la număr. Din fundul acestei mine, un labirint subteran neregulat și de mari dimensiuni era format din alte tuneluri miniere. Oamenii au săpat acest tunel pentru a căuta filoanele de aur.

ADVERTISEMENT

La mina Musariu, la Ruda și la Barza, dar și în locuri mai puțin cunoscute, se află multe alte guri de mină ce au fost înființate în timp. Cele mai multe dintre vechile intrări s-au zidit în ultimele decenii, dar localnicii au găsit soluții pentru a putea căuta în subteran.

Unele galerii au fost abandonate fără să mai fie zidite. Există mai multe puțuri miniere care se întind în pădurile ce acoperă fostul perimetru minier. Sunt câteva puțuri care au rămas acoperite de lemne, care nu sunt ușor de observat în pădure. Din ele se vede cum iese aurul.

ADVERTISEMENT

În preajma unor locuri unde au funcționat vechile galerii miniere se află halde de steril aurifer părăsite, așa că pot fi găsite mai ușor. În alte locuri, localnicii au ridicat cruci de piatră pentru a le marca, notează Adevărul.

A fost descoperită o pepită de 53 de kilograme

În secolul al XX-lea, minele din perimetrul Barza au produs peste 200 de tone de aur. Au mai fost produse și cantități mari de argint, cupru și alte metale valoroase.

Cea mai mare intensitate a exploatării zăcămintelor aurifere a fost înregistrată în anii ’50. Metalul prețios ajungea atunci în URSS, după cum au precizat unii istorici. Minele din jurul Bradului produceau mai bine de 2,5 tone de aur anual.

Galeriile subterane se întindeau pe o lungime totală de mai bine de 500 km. Unele au fost exploatate încă din perioada dacilor și a romanilor.

“Perla” câmpului aurifer Barza era la Musariu. Filoanele de aur erau întinse pe filoane de sute de metri. La intersecția acestora, au fost descoperiți de mai multe ori bulgări uriași de aur nativ.

“Miezul” muntelui era foarte bogat în aur, iar unele pepite care erau descoperite erau foarte mari. Una dintre ele avea 53 de kilograme și s-a descoperit în 1947.

“Aici, la 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic.

Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, a scris geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului “Extaz şi agonie în mineritul zărăndean” (2015).

Până la mijlocul anilor 2000, minele întreprinderii Barza au fost închise. Astfel, peste 6.000 de oameni din zona Bradului și-au pierdut locurile de muncă.

ADVERTISEMENT