Life

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. Puțini știu unde se află

Locul din România unde au fost ascunse mai bine de 200 de tone de aur. Puțini știu unde se află. Ce s-a întâmplat, de fapt.
09.03.2024 | 15:00
Locul din Romania unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur Putini stiu unde se afla
Locul din România unde a fost ascunsă o cantitate mare de aur. Suraa foto: Observator News/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România unde peste 200 de tone de aur au fost ascunse, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Puțini știu unde se află și ce s-a întâmplat, de fapt.

Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. Unde se află

În județul Gorj, aproape de Mănăstirea Tismana, se află unicul Muzeu al Aurului din Europa. Cei care vizitează acest loc pot afla care e povestea salvării tezaurului de aur aș României, în Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

După Primul Război Mondial, tezaurul a ajuns la Moscova și nu a mai fost restituit. Astfel, în al Doilea Război Mondial, autoritățile au încercat să găsească o variantă mai sigură.

În acest fel, grota a devenit ascunzătoarea cea mai bună pentru aproximativ 200 de tone de aur. Tezaurul de aur al României a fost evacuat la Moscova, alături de alte obiecte prețioase, însă nu a fost recuperat nici până acum.

ADVERTISEMENT

“La Moscova, a fost evacuat tezaurul de aur al ţării noastre, 91 de tone de aur, împreună cu obiecte de cult, de artă adunate din muzee şi din mănăstiri. Acel tezaur fiind expediat acolo nu a fost recuperat nici până în ziua de azi”, a spus Alexandru Roibu, reprezentant BNR.

În Al Doilea Război Mondial, s-a căutat, în primă fază, adăpostirea aurului în afara țării, însă Turcia și Elveția au refuzat, la momentul respectiv. Din cauza c0nflictului din Europa, Elveția nu a vrut să riște nici transportul, nici depozitarea aurului, in moment ce era o țară neutră.

ADVERTISEMENT

După aceea, s-au luat în considerare posibile ascunzători din țara noastră. S-au analizat tuneluri, galerii de mine, apoi s-a ajun la Tismana, în județul Gorj.

“Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreapta suferise un incendiu. Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu”, a mai spus Alexandru Roibu.

ADVERTISEMENT

Prin această scrisoare, a fost plănuită operațiunea strict secretă, numită Neptun, de a muta aurul la Tismana. Aurul a fost încărcat în dube și, timp de 15 zile, s-au făcut 75 de transporturi.

Cu 5 transporturi pe zi, pe rute ocolitoare, tezaurul de aur a ajuns la mănăstire în siguranță. Secretul a fost păstrat de toți călugării din mănăstire, care au avut grijă să păzească aurul.

Unde a ajuns aurul, în final

Tunelul a fost cimentat, pentru a nu exista suspiciuni în privința locului. Mai mult, pentru a camufla întreaga intrare, stânca de deasupra a fost cimentată.

Aurul a rămas în acest loc timp de trei ani. După aceea, atunci când pericolul s-a terminat, casetele cu aur au revenit în Capitală, în vagoane de tren. Cu toate acestea, din cauza faptului că era o iarnă foarte grea, s-au răsturnat mai multe casete pe drum.

“O iarnă foarte grea. S-au răsturnat câteva casete în râul Bistriţa, au fost recuperate până la ultima monedă”, a mai spus Alexandru Roibu.

De marți până duminică, cei care vor să afle mai multe detalii pot vizita Muzeul Aurului de la Tismana. Intrarea la muzeu este gratuită.

ADVERTISEMENT