Life

Locul din România unde oamenii calcă pe fosile fără să știe. Turiștii fac și poze aici, dar nu cunosc povestea reală

Singura regiune din țară unde românii pășesc pe rămășițele unor animale vechi de milioane de ani. Se fac fotografii multe, dar care e istoria sa.
19.10.2023 | 19:12
Locul din Romania unde oamenii calca pe fosile fara sa stie Turistii fac si poze aici dar nu cunosc povestea reala
Singura regiune din țară unde românii pășesc pe rămășițele unor animale vechi de milioane de ani. Se fac fotografii multe, dar care e istoria sa. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Locul din România unde oamenii calcă pe fosile fără să știe. Turiștii fac și poze aici, fără a cunoaște povestea reală. Cercetătorii consideră că valoarea acestuia este una foarte ridicată și că ar trebui să fie protejată.

Singura regiune din țară unde românii pășesc pe rămășițele unor animale vechi de milioane de ani. Se fac fotografii multe, dar care e istoria sa

Singura regiune din țară unde românii pășesc pe rămășițele unor animale vechi de milioane de ani. Se fac fotografii multe, dar care e istoria sa. Este un loc prin care trec foarte multe persoane zilnic pentru a merge la serviciu sau la facultate.

ADVERTISEMENT

Construită de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1983, stația de metrou Politehnica este una unică în întreaga lume. Puțină lume știe că gresia de pe jos, de o culoare surprinzătoare, ascunde un secret extrem de valoros.

Marmura a fost adusă din dalele de calcar din Munții Apuseni, în pardoseala vișinie putându-se observa irizări albe. Unele dintre ele sunt alungite, altele au o formă rotundă. Fosilele prinse aparțin unui grup de organisme numit „rudists”.

ADVERTISEMENT

Concret, acestea sunt de la niște viețuitoare preistorice care au trăit în urmă cu mai bine de 80 de milioane de ani. Potrivit shtiu.ro, aceste viețuitoare ar fi trăit în ape de mici dimensiuni în perioada târzie a Jurasicului și a Cretacicului.

Mai mult, datele științifice arată că Munții Apuseni au apărut la acea vreme prin convergența microplăcilor Dacia și Tisia. S-au ridicat deasupra apei care era în zonă și care conținea astfel de creaturi care s-au fosilizat ulterior în calcar.

ADVERTISEMENT
Stația de metrou Politehnica din București
Stația de metrou Politehnica din București. Sursa foto: Instagram.com

Stația de metrou Politehenica, încărcată de istorie

Mihai Popa, profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, este de părere că peronul din stația de metrou Politehnica este încărcat de istorie.

Cadrul didactic explică pe înțelesul tuturor povestea locului unic din România, care este unul original și deschis vizitatorilor. Mai mult, reprezintă cartea de vizită a țării noastre și are o importantă paleontologică mare.

ADVERTISEMENT

„Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii.

Noi, ca specie, avem o istorie de numai aproximativ 300 de mii de ani, numărând spre 10.000 de generații. În comparație cu rudiștii, suntem un grup cu o istorie extrem de scurtă.

Totuși, rudiștii au dispărut aproape instantaneu în timp geologic, din cauza extincției de la sfârșitul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, când Chicxulub a lovit planeta noastră”, a spus profesorul, notează infoub.unibuc.ro.

ADVERTISEMENT