News

Criza climatică și ipocrizia. Cât au plătit anul trecut marile bănci giganților energiilor fosile

Sute de miliarde de dolari pentru baronii încălzirii globale. Finanțarea bancară a producătorilor de petrol, gaze și cărbune
14.04.2023 | 13:33
Criza climatica si ipocrizia Cat au platit anul trecut marile banci gigantilor energiilor fosile
Banca americana a finantat cel mai mult energiile fosile, după 2016
ADVERTISEMENT

Coaliția de ONG-uri Banking on Climate Chaos a publicat, joi, noul său raport privind finanțarea bancară a companiilor de petrol, cărbune și gaze. În 2022, marile bănci ale lumii au continuat să plătească sute de miliarde de dolari producătorilor de combustibili fosili, principala cauză a încălzirii globale.

Este ceea ce au denunțat joi, 13 aprilie, într-un nou raport, ONG-urile din cadrul coaliției Banking on Climate Chaos, care reunește asociații care luptă împotriva schimbărilor climatice. ”Finanțarea de către bănci a combustibililor fosili aduce adesea amenințări grave la adresa vieții și a mijloacelor de trai ale comunităților locale din întreaga lume”, denunță coaliția.

ADVERTISEMENT

Miliarde pentru giganții petrolieri

Potrivit calculelor lor, bazate pe baze de date de informații financiare precum Bloomberg, cele mai mari 60 de bănci din lume au plătit în total 673 de miliarde de dolari (616 miliarde de euro) unor companii precum Saudi Aramco, ExxonMobil și TotalEnergies, trei giganți petrolieri. O parte semnificativă din această finanțare – 150 de miliarde de dolari (136 de miliarde de euro) – a mers chiar către companii care continuă să lanseze noi proiecte de cărbune, petrol sau gaze.

”Scopul nostru este de a atrage atenția oamenilor asupra diferenței dintre promisiuni și practici. Nu este nimic mai grav decât să crezi că situația este pe mâini bune și că finanțele ne vor salva”, a explicat Lucie Pinson, directoarea ONG-ului Reclaim Finance, membru al coaliției. În 2021, marile bănci s-au angajat, prin intermediul ”Net Zero Banking Alliance”, să atingă neutralitatea carbonului în portofoliile lor până în 2050.

ADVERTISEMENT

Totuși, această cifră de 673 de miliarde de dolari este în scădere față de 801 miliarde de dolari anul trecut. ”Este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru este încurajator. Am văzut efecte de yo-yo în anii precedenți”, spune Lucie Pinson. Ea a spus că declinul ar putea fi explicat prin ”super-profiturile” realizate în 2022 de companiile din acest sector, care au avut mai puțină nevoie să strângă fonduri.

Royal Bank of Canada și JP Morgan Chase, în fruntea clasamentului

Pinson se teme că nivelul de finanțare a combustibililor fosili își va reveni în acest an. ”Am văzut deja câteva tranzacții mari din ianuarie. Este posibil ca 2023 să înregistreze o creștere pentru a compensa ceea ce nu s-a făcut în 2022”, a continuat activista.

ADVERTISEMENT

În fruntea acestui clasament 2022 se află Royal Bank of Canada, cu 42,1 miliarde de euro, cu puțin înaintea JP Morgan Chase (39,2 miliarde de euro). Cu toate acestea, banca americană rămâne cea care a finanțat cel mai mult combustibilii fosili din 2016 și până la Acordul de la Paris, tratatul central în lupta împotriva încălzirii globale semnat în noiembrie 2015.

Scandal în Franța

Cea mai importantă bancă franceză, BNP Paribas, se află pe locul 11 în clasamentul 2016-2022. Société Générale ocupă locul 21, chiar înaintea Crédit Agricole (23). În schimb, Crédit Mutuel (locul 59) și Banque Postale (locul 60) sunt cele două instituții care au finanțat cel mai puțin combustibili fosili din 2016, cu 0,5 și, respectiv, 0,4 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Contactat de franceinfo, BNP Paribas a denunțat ”numeroasele erori și prejudecăți metodologice” ale raportului și a contestat creșterea afișată între 2021 și 2022 (de la 16,5 miliarde de dolari la 20 miliarde de dolari), considerând că ”5,6 miliarde de dolari îi sunt atribuite în mod eronat”.

Banca susține că și-a redus expunerea la creditele pentru explorarea și producția de petrol și gaze între 2020 și 2022. ”Această reducere a creditelor BNP Paribas la combustibili fosili a avut loc chiar înainte de deciziile anunțate (pe această temă de către companie) la 24 ianuarie 2023, care vor marca o accelerare foarte puternică a traiectoriei de ieșire din combustibilii fosili”, continuă banca. BNP mai afirmă că dispune de ”unele dintre cele mai avansate politici din lume pentru reducerea finanțării combustibililor fosili”. Aceste argumente nu o conving pe Lucie Pinson.

„Tăcerea asurzitoare a guvernului”

”Acest raport arată că leadershipul francez este definitiv mort. Crédit Mutuel și-a diluat angajamentul de a nu mai susține expansiunea petrolului și a gazelor naturale, în timp ce BNP Paribas și Crédit Agricole sunt printre puținele bănci care și-au sporit finanțarea combustibililor fosili în ultimul an”, subliniază activista, regretând “tăcerea asurzitoare a guvernului francez” pe această temă.

Contactată, Crédit Agricole apără o “traiectorie exigentă și responsabilă”: ”a înceta brusc finanțarea combustibililor fosili ne-ar permite doar să ne `înverzim` rapid bilanțul, dar nu ar înverzi întreaga economie”, explică banca. La rândul său, Crédit Mutuel promite să ”înceteze să mai finanțeze, începând cu iulie 2024, companiile energetice care continuă să dezvolte noi proiecte de explorare și producție de petrol și gaze”.

Începând cu 2021, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), o agenție creată după criza petrolieră din 1973 pentru a asigura aprovizionarea cu energie, a repetat în mod regulat că nu este necesar să se lanseze noi proiecte de gaz, cărbune sau petrol pentru a realiza tranziția energetică.

În cel mai recent raport al său, Grupul interguvernamental francez de experți privind schimbările climatice (Giec) a remarcat că ”finanțarea publică și privată pentru combustibilii fosili este în continuare mai importantă decât finanțarea pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea”.

ADVERTISEMENT