News

Locul din România unde stratul de zăpadă are peste un metru. Imagini spectaculoase

În zona Carpaților Meridionali găsim locul din România unde stratul de zăpadă măsoară mai bine de un metru. Imagini de iarnă spectaculoase.
27.01.2024 | 15:29
Locul din Romania unde stratul de zapada are peste un metru Imagini spectaculoase
Bâlea Lac, locul din România unde stratul de zăpadă trece de un metru. Imagini spectaculoase. Sursa foto: Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bâlea Lac, lacul glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, județul Sibiu, este locul din România unde stratul de zăpadă trece de un metru în această perioadă.

Bâlea Lac, locul din România unde stratul de zăpadă trece de un metru. Imagini spectaculoase

Aproape jumătate de țară se află în acest weekend sub alertă cod galben de viscol și ninsori abundente. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, încă de vineri, că în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă.

ADVERTISEMENT

Prognoza s-a adeverit, iar în aceste zone vremea s-a înrăutățit considerabil. Pe lângă viscol, a și nins abundent în noaptea trecută și în prima parte a zilei de sâmbătă. La munte, atmosfera este una de iarnă veritabilă.

Fără îndoială, un loc aparte este reprezentat de Bâlea Lac. Aici a nins viscolit. Stratul de zăpadă depus în ultimele ore depășește un metru înălțime, conform Observator News. Și mai impresionante sunt troienele, care au peste un metru și jumătate. Imaginile care vin din zonă sunt superbe.

ADVERTISEMENT

Din informațiile oferite pe site-ul ANM aflăm că, sâmbătă, la ora 14.00, stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsura 107 cm. ”Lider” însă la acest capitol era zona munților Călimani, unde avem un strat de zăpadă de peste 115 cm.

Risc mare de avalanșă la munte

Căderile masive de zăpadă din zona montană sunt o bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarnă, fără îndoială. În același timp, stratul uriaș de omăt venit după o perioadă mai caldă vine și cu riscuri.

ADVERTISEMENT

Până duminică, 28 ianuarie, la ora 20.00, este valabilă o avertizare de risc însemnat de avalanșe nivel 3 din 5 în masivele Făgăraș, Bucegi, Rodnei, Călimani, Bistriței, Țarcu, Godeanu, Parâng și Șureanu.

Ninsorile din ultimele ore vor aduce cantități semnificative de zăpadă. Straturile de zăpadă instabile, cu grosimi de până la 30-40 cm, prezintă un risc crescut de alunecare, generând amenințarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că, pe lângă condițiile meteorologice dificile, în zona montană se așteaptă cantități importante de precipitații, depășind local 10-15 l/mp și izolat 20 l/mp în masivele nordice ale Carpaților Meridionali.

ADVERTISEMENT