News

Ministrul Lucian Bode anunță amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei cu măști textile: ”E ca și cum n-ar avea”

După ce noile restricții din valul 5 vor intra în vigoare, românii care sunt prinși cu măști textile riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne Lucian Bode.
07.01.2022 | 09:55
Ministrul Lucian Bode anunta amenzi de pana la 2500 de lei pentru cei cu masti textile E ca si cum nar avea
ADVERTISEMENT

Începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, cine merge în spațiul public și are pe față o mască textilă și nu una medicală sau FFP2, riscă o amendă de până la 2.500 de lei.

”Este ca și cum nu ar avea mască”, avertizează ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, într-o declarație pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Șeful MAI, Lucian Bode, anunță amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care poartă măști textile

Întrebat cum vor fi sancționați cetățenii care poartă mască de protecție, dar aceasta nu este una acceptată de noile prevederi, Lucian Bode a fost extrem de direct și a spus că amenzile sunt cele aplicate ca și până în prezent.

”Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul de interne pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

În România, conform regulilor adoptate în pandemie, amenda pentru nepurtarea echipamentului de protecţie individuală în spaţiile închise, deschise şi mijloacele de transport este între 500 şi 2.500 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum în 15 zile.

În ceea ce privește modalitatea în care o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

ADVERTISEMENT

”Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a mai declarat Lucian Bode.

”Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a avertizat ministrul.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, poziție mai moderată în privința sancțiunilor

Un alt membru al Guvernului, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus miercuri că executivul nu a luat în calcul sancționarea persoanelor care poartă mască textilă în loc de masca sanitară (n.r. o prevedere introdusă miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobată de guvern)

”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simț. O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”, a spus Rafila într-o conferință de presă la guvern.

CNSU: Măștile textile nu vor mai fi permise în România

În această săptămână, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de Covid-19. Astfel, în locurile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
ADVERTISEMENT