Life

Lucrurile care îți pot enerva pisica. Ce nu suportă felinele din partea oamenilor

Lucrurile care îți pot enerva foarte tare pisica. Felinele nu suportă anumite comportamente din partea oamenilor. Iată ce trebuie să eviți.
31.10.2023 | 00:26
Lucrurile care iti pot enerva pisica Ce nu suporta felinele din partea oamenilor
Lucrurile care îți enervează pisica. Sursa foto: Unsplash/Ari Suárez
ADVERTISEMENT

Lucrurile care o pot enerva foarte tare pe pisica ta. Oamenii au anumite gesturi și comportamente cu care felinele nu se simt confortabil. Trebuie să eviți să le mai faci dacă vrei ca animăluțul tău să fie fericit.

Lucrurile care îți pot enerva pisica. Ce nu trebuie să faci

Multe persoane aleg să aibă animale de companie și investesc timp și bani pentru ele deoarece le iubesc foarte mult. Cu toate acestea, dacă alegi să ai o pisică, trebuie să știi că aceasta are anumite limite.

ADVERTISEMENT

Deși sunt animale drăgălașe, nu pot fi tratate ca oamenii, indiferent de cât de mult le iubești, pentru că sunt o specie diferită. Pisicile au nevoie de spațiul lor și nu le plac anumite gesturi pe care le-ai putea face.

“Au nevoie de spațiu personal, spațiu de locuit și spațiu teritorial sau de roaming. Ceea ce le eliberează endorfinele sunt comportamentele de pândă, atac, mușcătură.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte sensibile la mirosuri și la substanțele chimice comportamentale, cunoscute și sub numele de feromoni – foarte diferite de cele ale bebelușilor umani. Este important să fim atenți la modul în care pisicile preferă să interacționeze cu oamenii.

De exemplu, nu vrem să le enervăm, ceea ce le-ar putea determina să se retragă, sau mai rău, făcându-le să se simtă încolțite cu nevoia de a se apăra”, a explicat Dr. Evelyn Richer, DVM, directorul medical zonal al VCA Animal Hospitals, notează spectacola.ro.

ADVERTISEMENT

Veterinarii au explicat ce comportamente și gesturi enervează cel mai tare pisicile. Aceste lucruri sunt valabile pentru majoritatea felinelor, așa că trebuie să ținem cont de ele.

De exemplu, pisicilor nu le plac schimbările. Modificările mediului lor, precum și teama de necunoscut le face să se simtă inconfortabil, după cum a explicat Dr. Jessica K. Hockaday, DVM, medic veterinar la Chewy.

ADVERTISEMENT

Pisicilor nu le plac, de asemenea, interacțiunile forțate cu alți oameni. Atunci când ai musafiri în casă, s-ar putea ca animăluțul tău să nu fie prea fericit atunci când aceștia încep să îl atingă. În schimb, pisica trebuie lăsată să vină la oameni.

De ce nu suportă pisicile mângâierile pe burtă

În cazul câinilor, atingerile sunt binevenite, dar acest lucru nu este valabil și pentru pisici. Acestea nu suportă să fie atinse peste tot, așa că trebuie să le respecți acest lucru. “Pisicile au preferințe la fel ca oamenii. Ascultă-ți pisica”, a spus Dr. Richer.

Mai mult, atunci când vine vorba de mângâieri pe burtă, pisicile reacționează cu totul diferit de câini. “Stomacul sau abdomenul este o zonă foarte vulnerabilă, iar pisicile trebuie să se simtă foarte bine în mediul înconjurător și cu persoana respectivă pentru a permite atingerile pe burtă”, a explicat Dr. Hockaday.

Nici îmbrățișările nu sunt gesturi pe care pisicile le adoră. Atunci când iei o pisică în brațe, iar aceasta nu se poate mișca, poate să fie foarte stresant pentru aceasta, deoarece simte că nu mai poate scăpa, după cum a spus Dr. Jacqueline Brister, DVM, medic veterinar, potrivit Parade Magazine.

Zgomotele puternice și neașteptate nu sunt plăcute nici pentru oameni, cu atât mai mult pentru pisici, care au un auz foarte sensibil. Dacă aud zgomote puternice, felinele sunt în alertă, fiind prădători naturali, după cum au mai precizat specialiștii. Dacă scapi un obiect pe jos sau trântești ușa, pisica se poate speria.

Odorizantul de aer cu miros de citrice se numără printre lucrurile care pot deranja cu adevărat pisica. Un astfel de miros este iritant pentru ele, astfel că ar fi mai bine să alegi altă aromă dacă vrei ca animăluțul tău să rămână prin preajmă.

Un alt lucru cu care ți-ai putea enerva pisica este să cureți anumite locuri din casă care îi plac. “Unele persoane au observat probabil că pisicilor lor le place să se frece de lucruri.

Ele marchează aceste zone, dar uneori acest lucru poate lăsa un reziduu pe care oamenii îl consideră murdar, așa că îl curăță. Acest lucru este foarte enervant pentru pisica ta. Dacă puteți, încercați să evitați să curățați aceste zone”, a spus Dr. Diehl.

Ce s-ar putea întâmpla dacă aduci acasă și alte pisici

Pisica are nevoie de propriul spațiu, așa că nu ar fi o idee bună să aduci altele în casă, deoarece nu sunt animale de haită. Cel mai probabil, dacă aduci mai multe pisici în locuință, acestea pot ajunge să se lupte pentru resurse. În acest caz, felinele ar putea deveni mai agresive.

“Pisica are nevoie de 3.000 de metri pătrați de spațiu de locuit. Pisicile își aleg companionii preferați (alte pisici sau oameni). Noi nu-i alegem cu adevărat.

Lupta pentru resurse…cum ar fi locuri de odihnă sau de ascundere,  litieră, mâncare sau chiar timp petrecut cu oamenii sunt toate lucruri care pot face pisicile foarte neplăcute.

Atunci când o pisică trebuie să muncească prea mult pentru aceste resurse, putem observa schimbări de comportament – mai multe șuierături, zgârieturi sau chiar accidente în afara litierei în unele cazuri”, a mai spus Dr. Richer.

Există un lucru care îți poate enerva pisica și atunci când vine vorba de mâncare. De exemplu, acestea nu suportă să le hrănești dintr-un bol de dimensiuni prea mici, deoarece mustățile lor ating marginile recipientului.

ADVERTISEMENT